Pretraga

Zaražena tri krizmanika: Nadbiskupija odgodila sve prve pričesti i krizme

A- A+

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pismom se obratio svećenicima i vjernicima svoje nadbiskupije. Zbog sve većeg broja zaraženih u Đakovu, Hranić je odgodio slavlja krizmi i prvih pričesti. Mise će se i dalje održavati redovito, ali uz poštivanje epidemioloških mjera.

Unsplash

– Zbog preventivnog suzbijanja daljnjeg potencijalnog širenja zaraze, donosimo mjeru odgode svih prvopričesničkih i krizmenih slavlja, i to na području cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije, obznanio je nadbiskup Đuro Hranić.

Izdvojeni članak
kriz crno bijeli

Zaraženi biskup dijelio krizmu: Nadbiskup otkrio hoće li se nastaviti s dijeljenjem tog sakramenata

Istaknuo je da mjera stupa na snagu 29. lipnja.

Podsjetimo, nakon nekoliko slučajeva zaraze među klerom, Hranić je u petak najavio kako se odgađa krizma samo u jednoj župi.

Naime, kako javlja HRT, troje od 70 krizmanika iz jedne od župa u kojoj je prošloga vikenda bila krizma pozitivno je na koronavirus.

– Neslužbeno se doznaje kako je od 140 jučer uzetih uzoraka obrađeno oko 70, a tri su nalaza pozitivna. Za ostale se očekuje da će biti obrađeni do ponoći, objavio je HRT.

Prijedlog za odluku dale su mjerodavne službe

Preuzvišeni Hranić je stoga promijenio odluku i odgodio sva daljnja slavlja prvih pričesti i krizmi.

Pojasnio je kako je mjerodavne službe, koje su dale prijedlog, ali i njega koji je donio tu odluku, potaknulo nekoliko stvari:

česta činjenica potpunog izostanka simptoma kod već zaraženih osoba te posljedično otežano prepoznavanje prisutnosti zaraze, a onda i zakašnjelo poduzimanje mjera fizičkog distanciranja oboljelih te drugih mjera predostrožnosti;

brza inkubacija virusa te veoma brzo širenje zaraze na druge osobe;

prvopričesnička i krizmenička slavlja su povod za povećan broj putovanja i dolazaka rodbine i drugih gostiju izvan župne zajednice te za višesatna obiteljska druženja u uvjetima koje je epidemiološki teško kontrolirati, često bez poštovanja minimalne preventivne zaštite, na što župnici ne mogu utjecati, a javnost i, vjerujem manji dio roditelja (unatoč tome što su prethodno potpisali molbu za primanje sakramenata u sadašnjim okolnostima opasnosti od zaraze) odgovornost za neželjene posljedice, bez ikakve zadrške, prebacuju na Crkvu kao instituciju i na njezine službenike.

Vlasnici restorana moraju razumjeti zašto se otkazuju slavlja

Nadbiskup se obratio i vlasnicima ugostiteljskih objekata.

– Pozivamo ih da pokažu maksimalno razumijevanje prema roditeljima prvopričesnika i krizmanika te prema mladomisnicima zbog iznenadnog otkazivanja obiteljskih slavlja u njihovim objektima ili zbog smanjivanja broja sudionika. Molimo ih da razumiju kako je otkazivanje slavlja ili smanjenje broja gostiju proizašlo iz poteškoća i odluka koje nadilaze njihovu odgovornost, kazao je Hrnić.

Mise će se i dalje redovito održavati

Mise i druge liturgijske svečanosti, napomenuo je nadbiskup, i dalje će se održavati redovito.

Izdvojeni članak
mladić se moli u crkvi

Prepala ih informatika: Biskupi se pobunili jer škole učenicima nude mogućnost ispisa s vjeronauka

– U svim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije nastavljamo s redovitim euharistijskim slavljima i podjelom sakramenata, te s molitvenim i drugim okupljanjima, poštujući preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o vjerskim okupljanjima od 20. travnja 2020. (osobito o dezinfekciji ruku djelitelja prije sv. pričesti i o korištenju maske za lice za vrijeme dijeljenja sv. pričesti, kao i za vrijeme neophodnog bliskog kontakta s pojedinim vjernicima pri slavlju drugih sakramenata; o preporuci korištenja vanjskog liturgijskog prostora; o pojačanoj higijeni, dezinficiranju i provjetravanju zatvorenih prostora; o obveznoj pričesti na ruku; o poželjnoj fizičkoj udaljenosti itd.), istaknuo je.

Budući da će nekoliko tek zaređenih svećenika slaviti mladu misu (prvi put u životu ‘voditi’ misu), nadbiskup je pozvao da na slavlja nakon te mise ne dolazi veliki broj ljudi.

– Preporučujemo da izostave svirače (posebno profanih pjesama), ples i druge nepotrebne, a ponekad čak i neprimjerene dodatke koji se postupno uvlače u mladomisnička slavlja, ustvrdio je.

Na kraju je pozvao vjernike da mole za kraj epidemije.

– Za sve molim snagu vjerničkog predanja i povjerenja u Boga, ozdravljenje bolesnima i Božje milosrđe za našu Nadbiskupiju, Domovinu i sav svijet, zaključio je Hrnić.