Pretraga

Zbog novca iz kompjuterske igre kolegi prijetio pištoljem

A- A+

Do kuda ide ovisnost o videoigrama ilustrirao je Humza Bajwa, iz američke savezne države Massachusetts. Humzova želja da napreduje u igri dovela ga je do krivotvornje novca, laganja i prijetnje lažnim pištoljem.

Računalna igra RuneScape skuplja velik broj poklonika na internetu. Igrači skupljaju virtualan novac kojim mogu kupovati predmete unutar virtualnog svijeta. Mačevi i oklopi na ponudi donose prednosti, koju ovisnici silno žele.

Virtualni novac u vrijednosti od 3,300 dolara

Devetnaestogodišnji Humza Bajwa i njegov školski kolega Jonatan Dokler dogovorili su razmjenu virtualnog novca za pravi. Za pet milijardi virtualnih kovanica, Dokler je trebao dobiti 3,300 dolara. 

Umjesto da se transakcija obavi online, Bajwa je zahtjevao sastanak uživo. Kao posrednik je poslan David Emani. Ubrzo je postalo jasno da se događa nešto čudno. Prvi sastanak, u školskoj knjižici je naprasno prekinut, nakon što je postalo jasno da kupac virtualnog novca nema prave novčanice sa sobom, već krivotvorene. Prije nego je prekinut dogovor, Bajwa o RuneScapeu je naglo otišao, uz dogovor za sastanak sljedeći dan.

Na sastanak u učionici sljedeći dan, oba trgovaca su došli pripremljeni. Emani je donio pravu novčanicu od 100 dolara kako bi provjerio autentičnost Bajwanijevog novca, a Bajwani je donio repliku pištolja. Kada je otkiven njegov pokušaj prijevare Bajwani je izvukao pištolj i prislonio ga nedužnom posredniku na glavu.

Pobjegao doma pred kompjuter

Zahtjev je bio da javi svojem prijatelju Dokleru, da je transakcija izvršena, te da može poslati virtualni novac. Nakon što je iznos prebačen na njegov račun u igrici Bajwani je, pomalo nemaštovito, pobjegao doma igrati.

Policija je nakon iskaza žrtve i pregladavanja sigurnosih kamera lako našla sumljivca, kako sjedi pred svojim kompjuterom.

– Uopće me ne čudi ovakvo ponašanje. RuneScape novac ima isti efekt na ljude kao i pravi, smireno je rekao Dokler, koji je lukavo poslao prijatelja na susret sa luđakom. Dokler je još dodao kako trguje i nastavit će trgovati virtualnim novcem. Očito se ne želi odreći poreza na budale, koji mu donosi dobru zaradu.