Pretraga

Želite postati poduzetnikom? Ovaj ciklus besplatnih radionica ne smijete propustiti

A- A+

Institut za stručno usavršavanje mladih pokreće ciklus radionica pod nazivom ‘Poduzetnički starter kit’, namijenjen onima koje zanimaju sve osnovne informacije o pokretanju vlastitog poduzeća. Sve su radionice besplatne, a održavat će se u travnju. Prva radionica biti će održana 14., druga 21. i treća 28. travnja u terminu između 18 i 19:30 sati, a svaka od njih biti će fokusirana na određenu tematiku iz svijeta poduzetništva.

poduzetnistvo

Ilustracija: Pixabay

Mladi se u današnjem svijetu suočavaju s mnogim izazovima, a jedan od njih je svakako pronalazak posla. Dok su u tom procesu, javljaju se mnoga pitanja i nedoumice oko sastavljanja životopisa, priprema za razgovor i sličnih tema. Institut za stručno usavršavanje mladih u fokus svog rada stavio je upravo zapošljavanje mladih, a osim već spomenutih standardnih pitanja, novim ciklusom radionica žele odgovoriti i na pitanja onih koji svoj početak vide u poduzetništvu.

Što sve treba jednom poduzetniku?

Što treba da bi se postalo poduzetnikom, koje su razlike u oblicima poslovanja, koji su uvjeti za pristupanje mjeri samozapošljavanja i kako se piše poslovni plan, samo su neke od tema koje će se raspraviti u ‘Poduzetničkom starter kitu‘, ciklusu radionica koji je besplatan za sve polaznike. Kao što sam naziv govori, on nudi sve osnovne informacije koje jednom poduzetniku početniku trebaju da bi ideja poprimila oblik konkretnijeg plana. Mnogi imaju genijalne ideje, ali zapnu kada se suoče s onim administrativnim stvarima i terminima koje manje poznaju – što to znači da je obrt paušalni, kako dobiti poticaje za samozapošljavanje, kako raspisati proračun u poslovnom planu? Jeste li znali da ne morate birati između zapošljavanja i samozapošljavanja?

ISUM-ovi koordinatori iskazali su žaljenje zbog slučajeva odustajanja od vlastitih ideja i želja da se krene s poduzetništvom zbog nedovoljno informacija. Istovremeno, informacije postoje i dostupne su, ali se lako izgubiti među njima. Stoga smo ih odlučili strukturirati i sumirati najčešća pitanja, napominju.

Izdvojeni članak

Želiš biti sam svoj šef u budućnosti? Evo što sve trebaš znati prije upuštanja u poduzetništvo

Tri radionice, tri tematske cjeline

Ciklus se sastoji od tri radionice i podijeljen je u tri tematske cjeline. Osigurani su i gosti izvoditelji koji su stručni u svom području i raspolažu informacijama iz prve ruke. U prvom terminu usmjerenje će biti na samu osobu kao srž cijelog poduzetništva. Poduzetničke vještine nisu zanemarive i potrebno ih je u sebi prepoznati, probuditi ili razviti i njegovati, ističu. Radionicu će izvoditi Ivan Đordić, magistra socijalnog rada i edukant transakcije analize.

Druga tematska cjelina fokus će staviti na samozapošljavanje. Dobit će se informacije o svim uvjetima s posebnim naglaskom na novostima koje su stupile na snagu 1. siječnja 2022. godine. Osim vremenskih okvira, postrožili su se zahtjevi koje je potrebno ispuniti za zadržavanje poticaja te su uvedene nove mogućnosti za ostvarivanje dodatne financijske podrške. Radionicu će izvoditi gost izvoditelj s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji svakodnevno radi upravo s korisnicima ove mjere.

Posljednja radionica sadržavati će konkretne primjere izrade poslovnog plana, koje su najčešće greške te će opisati bodovanje uz savjete kako povećati šanse da vaš poslovni plan bude pozitivno ocijenjen. Radionicu će izvoditi ravnatelj ISUM-a, budući da i inače redovito provodi individualna savjetovanja upravo na istu temu te je mnogima pomogao u pokretanju vlastitih poslovanja.

Prijave se vrše putem poveznice, a broj mjesta je ograničen. Radionice će se održavati uživo na adresi Ilica 117a u Zagrebu.