Pretraga

Zemlja koja se najviše protivi lockdownu zatvara škole za sve učenike starije od 16 godina

A- A+

Švedska, zemlja koja protivi strogom lockdownu kao mjeri sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, odlučila je da učenici stariji od 16 godina od prijeđu na online nastavu. Cilj im je smanjiti okupljanje većeg broja ljudi u javnim prostorima, prvenstveno javnom prijevozu, čime u konačnici planiraju usporiti širenje koronavirusa u drugom valu.

Foto: Samuel Bourke; Unsplash

Svi švedski srednjoškolci stariji od 16 godina od sljedećeg tjedna prelaze na nastavu na daljinu, piše Independent. Učenici trebaju ostati kod kuća i svoje nastavne obveze izvršavati putem alata za online učenje, sve do početka siječnja.

Švedski premijer upozorio učenike: Ovo nisu produljeni zimski praznici

Stefan Löfven, švedski premijer, kaže kako je ova mjera odgovor na porast broja slučajeva zaraze koronavirusom u Švedskog, kao i sve većeg broja umrlih u posljednjim tjednima. Smatra kako će ova odluka imati usporavajući efekt na širenje zaraze, te da je ona bila nužna jer je Švedska detektirala porast broja slučajeva među tinejdžerskom populacijom.

– Cilj je smanjiti gužve, primjerice u javnom prijevozu. Također, uočili smo kako se infekcija značajno prenosi među tom populacijom, rekao Johan Carlson, ravnatelj švedske Agencije za javno zdravstvo, prenosi Independent.

Premijer Löfven upozorio je učenike da prelazak na online nastavu nije izgovor da ranije započnu sa zimskim praznicima.

– Vjerujem da ste dovoljno mudri i da razumijete da ovo nije produljen zimski odmor. Ovo nije poticaj na zabavljanje s prijateljima, i dalje ste na nastavi i trebate učiti, rekao je Löfven.

Iako je stigao kasnije nego u ostalim europskim zemljama, Švedska se u posljednjih mjesec dana bori s drugim valom koronavirusa. Od sredine studenog na snazi su neke druge mjere, poput zabrane okupljanja više od osam ljudi.

– Doći će dan kada će se stvari vratiti u normalu, ali taj dan još nije tu, zaključuje švedski premijer, prenosi Independent.

Izdvojeni članak

Čitav MIOC prelazi na online nastavu, u ponedjeljak stižu rezultati velikog testiranja učenika u Zagrebu

U Hrvatskoj o zatvaranju škola odlučuju lokalni stožeri

Hrvatska se, podsjetimo, odlučila na drugačije mjere za škole. Prema planu donesenom uoči početka nastavne godine, tri su modela nastave –  model A u kojem su učenici čitavo vrijeme u školama, model C koji označava potpunu online nastavu i model B, koji je kombinacija prva dva.
O modelima nastave odlučuju lokalni stožeri, u suradnji sa županijskim epidemiolozima i ravnateljima škola. Odluku o prelasku na online nastavu za srednje škole donijelo je do sada osam hrvatskih županija: Požeško-slavonska, Varaždinska, Osječko-baranjska, Međimurska, Primorsko-goranska, Dubrovačko-neretvanska, Zagrebačka i Vukovarsko-srijemska. Uz to, srednje škole Krapinsko-zagorske prelaze na mješoviti B model do zimskih praznika. U Gradu Zagrebu je provedeno testiranje učenika 15 škola, a eventualne nove mjere za škole ovisit će o rezultatima tog testiranja, koji stižu u ponedjeljak.
Kako je nedavno izjavio ministar obrazovanja Radovan Fuchs, odluka o zatvaranju škola na nacionalnoj razini za sada se ne planira, a bila bi donesena tek u slučaju poptunog lockdowna.