Pretraga

Znate li čime se bavi strojarski računalni tehničar? Za jedno upisno mjesto konkurira šest učenika

Strojarski računalni tehničar bavi se poslovima vezanim uz projektiranje, gradnju, upotrebu i održavanje alata i strojeva. U poslu se za proračune, crtanje i simuliranje rada stroja koriste računalom i primjerenim programskim paketima. Navala za ovo zanimanje svake godine je sve veća, pa se tako u Tehničkoj školi Bjelovar za 50 upisnih mjesta prošle godine natjecalo 285 učenika. Čime se još bave i s kojim se problemima susreću, doznali smo od dvije škole i učenika koji je prošle godine upisao ovaj smjer.

strojarska i prometna škola varaždin

Zanimanje strojarski računalni tehničar | foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Strojarski računalni tehničari planiraju materijal, alate i kapacitete strojeva, određuju način obradbe, redoslijed postupaka i normative materijala. Nadalje, određuju kvalitetu i preciznost koju treba postići obradbom. Mogu raditi u odjelima konstrukcije strojeva i alata, na pripremi i vođenju proizvodnje strojnih dijelova ili alata te u kontroli rukovanja i održavanja alatnih strojeva u proizvodnim pogonima.

‘Problem s kojim se susrećemo je prezaduženost županije’

– Svake godine prijavi se od četiri do šest puta više učenika od broja upisnih mjesta. U ovogodišnjim upisima imali smo za ta dva zanimanja 285 prijavljenih učenika na 50 mjesta. Za izvođenje nastave potrebna su nam računala boljih karakteristika, CNC strojevi, jednostavni roboti i oprema za pneumatiku te hidrauliku, rekao nam je Dario Malogorski, ravnatelj Tehničke škole Bjelovar.

Strojarski računalni tehničari u timu rade sa strojarskim inženjerima. Također, crtaju i proračunavaju različite elemente strojeva, od elementa za spajanje i rastavljanje, do osovine, ležajeva, opruga i zupčanika. Već u srednjoj školi učenici obavljaju praktičnu nastavu.

tehnička škola bjelovar, oprema za zanimanje strojarski računalni tehničar

Oprema za zanimanje strojarski računalni tehničar | foto: Tehnička škola Bjelovar

– Potražnja za tim strukama je velika i učenici bez problema pronalaze posao. Problemi s kojima se susrećemo je prezaduženost županije kao osnivača i samim time nedostaje novac za opremu i materijale, kazao nam je Malogorski.

Malogorskog smo pitali i koja je razlika između ovog zanimanja i zanimanja tehničara za računalstvo. Objasnio nam je da su strojarski računalni tehničari orijentirani prema programiranju strojeva i pripremi nacrta za izradu na stroju, dok se tehničari za računalstvo bave hardverskim i softverskim održavanjem računala.

Izdvojeni članak
tehnička škola čakovec

‘Učenici ostvaruju solidne plaće’: Raste interes za zanimanje CNC operatera, znate li čime se oni zapravo bave?

‘Strojarstvo je izuzetno atraktivno i traženo’

Ogromna potražnja za ovim zanimanje je i u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin. Ravnateljica škole Snježana Klarić rekla nam je da upisuju dva razreda strojarskog računalnog tehničara te su razredi uvijek popunjeni.

– Interes je prvenstveno velik jer je strojarstvo izuzetno atraktivno i traženo. Isto tako, zanimanje je tu zbog toga što na Sveučilištu Sjever postoji petogodišnji studij strojarstva koji je logični nastavak daljnjeg školovanja strojarskih računalnih tehničara, pojasnila je Klarić.

strojarska i prometna škola varaždin

Zanimanje strojarski računalni tehničar | foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Nabrojala nam je i koju opremu u školi, odnosno u svom strukovnom centru izvrsnosti za strojarstvo, trebaju za ovo zanimanje. To su CNC edukacijski strojevi za tokarenje i glodanje s pripadajućim alatima i steznim priborom, ormari za alate i pribor, visoko kvalitetnu računalnu opremu s pripadajućim softverima za 3D modeliranje, CAD/CAM simulacije, automatizaciju i robotiku. Tu su i PLC uređaji te različiti specijalizirani alati i uređaji.

– Velike investicije u edukacijske strojeve pokriva i financira Varaždinska županija uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, no jedan dio opreme nabavljamo projektima i donacijama naših partnera iz gospodarskog sektora, napomenula je Klarić.

Izdvojeni članak
automobil tehnička škola karlovac

Automehaničar ili automehatroničar? Razlika u ta dva smjera je značajna, a jedan bi uskoro mogao biti ukinut

Potrebe za strojarskim računalnim tehničarima su velike

Objasnila nam je i kako u sklopu redovnog kurikuluma za strojarske računalne tehničare nije predviđena praktična nastava, no njihova škola odlučila ju je uvesti kao fakultativni program u 3. razredu srednje škole. Uvidjeli su da je to od izuzetne važnosti za kompletnu edukaciju učenika ovog zanimanja.

– U 4. razredu obavljaju stručnu praksu Erasmus+ projektom mobilnosti u međunarodnim tvrtkama. Za taj projekt naša škola ima VET akreditaciju do 2027. godine. Imamo dobru suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom Varaždinske županije koja neprestano provodi projekte u kojima se mi kao partner povezujemo s različitim tvrtkama te tako otvaramo mogućnosti učenicima, istaknula je Klarić.

strojarska i prometna škola varaždin

Zanimanje strojarski računalni tehničar | foto: Strojarska i prometna škola Varaždin

Tako je, opisala je Klarić, velik broj poslodavaca zainteresiran za suradnju i učenicima nude stipendije za daljnje školovanje ili posao. Napomenula nam je da je područje Varaždinske i Međimurske županije izuzetno razvijeno u području strojarstva pa su potrebe za radnicima velike.

Izdvojeni članak
kabinet tehnička škola požega

Elektroinstalateri i elektrotehničari sve su potrebniji tržištu: ‘Veći problem od opreme je pronaći nastavnika’

‘Nastava i nije preteška, treba redovito učiti’

Roko Mikulić, učenik ove škole, otkrio nam je kako je smjer strojarskog računalnog tehničara odabrao bez puno razmišljanja. Voli strojarstvo i u tome je od malena jer su mu oba roditelja u tom području.

– Nastava i nije preteška. Naravno, treba redovito učiti i izvršavati školske obaveze. Smjer mi je zanimljiv i nisam pogriješio kod odabira. Vidim se u tom zanimanju. Nemam baš neki najdraži predmet, ali najzanimljiviji su mi Tehničko crtanje i Strojarske tehnologije, kazao nam je Roko.

Probleme s upisima nema ni Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića Zagreb. Njihov ravnatelj Dubravko Diklić kazao nam je da je broj prijava uvijek puno veći od broja slobodnih mjesta.

Izdvojeni članak
tehnička škola čakovec

Tehničar za mehatroniku smjer je koji bira sve više osmaša: ‘Struka je vrlo tražena, često imamo upite poslodavaca’

Upite poslodavaca uvijek prosljeđuju učenicima

– Imamo dovoljno opreme, ali oprema uvijek može biti ‘novija’ i ‘u korak’ s razvojem tehnologija. Trenutno provodimo projekte ‘Regionalni centar kompetentnosti Faust – strojarstvo’ i ‘Regionalni centar kompetentnosti Faust’ te ćemo provedbom navedenih projekata nabaviti noviju opremu, kazao nam je Diklić.

Njihovi učenici radioničke vježbe obavljaju u školskim radionicama, a upite poslodavaca koje dobivaju uvijek prosljeđuju učenicima. Uspostavili su i Karijerni centar u kojem provode aktivnosti profesionalnog usmjeravanja učenika, a tamo će organizirati i predstavljanja poslodavaca učenicima.