Pretraga

Ako krećete u srednju školu, ovo su savjeti za prvi dan koji će vam smanjiti stres

A- A+

Počinje nova nastavna godina, a za neke će to biti prvi susret s osnovnom ili srednjom školom. Isto tako, neki koji kreću u peti razred nastavu više neće slušati u svojoj područnoj školi, već u matičnoj. Kako prebroditi prve dane nastave u novom podcastu otkrivaju naši novinari Ramona i Hrvoje.

učionica

Učionica | ilustracija: Unsplash

Hoću li upoznati nekoga? Što ako se izgubim? Hoću li se snaći? To su samo neka od pitanja koja se javljaju pred prvi dan škole, posebice ako se radi o početku školovanja u novoj sredini. Zbog toga su naši novinari Ramona i Hrvoje dali savjete kako prebroditi prvi dan osnovne škole, prvi dan petog razreda za učenike koji iz područne dolaze u matičnu školu i za one koji kreću u srednju školu. Cijeli podcast poslušajte na YouTubeu i Spotifyu, a u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

#1 Nemojte se bojati postavljati pitanja

Ramona je rekla kako je jedan od najvažnijih savjeta zapravo naučila od svog učitelja Geografije. On ju je naučio da ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori.

– Nemojte se bojati postaviti pitanje. Nije sramota ako nešto ne znate, nego je sramota ako ne želite naučiti to što ne znate, kazao joj je profesor.

#2 Upoznajte druge preko društvenih mreža

U današnje digitalno doba svoje kolege iz razreda možete već ranije naći na društvenim mrežama i potaknuti da se napravi razredna grupa. Tako se možda i već prije prvog dana možete upoznati s nekim iz razreda.

– Mi smo već prije početka škole imali razrednu grupu, tamo su se već dogovarale neke kave. Ja sam preko Fejsa upoznao kolegu s kojim sam još i dan danas u kontaktu, rekao je Hrvoje u podcastu.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Školski kalendar s praznicima za 2023. I 2024. školsku godinu

#3 Budite otvoreni prema drugima

Naspavajte se i prvi dan pokušajte biti otvoreni prema novim ljudima. Možda se nećete odmah s nekim ‘skompati’, ali ako ste nasmiješeni i otvoreni za razgovor to će kad-tad doći, zato nemojte brinuti.

#4 Ako ste sramežljivi, nađite si ekstroverta koji će vas ‘posvojit’

Ramona je naglasila da nismo svi pričljivi i druželjubivi na istoj razini. Ako se niste ni s kime sprijateljili prvog dana, smatra Ramona, to ne znači da se nećete sprijateljiti drugi, treći ili četvrti dan.

– Svatko će se otvoriti kada za to dođe vrijeme, a možda u međuvremenu, vas introverta, ‘posvoji’ neki ekstrovert s kojim ćete onda postati najbolji prijatelji, rekla je Ramona.

Izdvojeni članak

Kraj pušenju u srednjim školama? Predlaže se povećanje minimalne dobi za kupovanje cigareta

#5 Ne morate se družiti s ljudima koje upoznate prvi dan ili s kojima prvo sjednete u klupu

Ako ‘zapnete’ u nekom društvu u kojem se više ne osjećate ugodno, nemojte se bojati reći tim ljudima da vam više nije ugodno i potražiti nekog drugog za druženje. Prve dane tek ćete se upoznavati i sasvim je normalno promijeniti društvo dok bolje upoznate neku osobu.

– Mijenjao sam više društva, ali znam da se s ljudima s kojima sam se družio prve dane srednje i faksa kasnije baš i nisam družio. S vremenom će vam se mijenjati interesi, a time i osobe s kojima se želite družiti, kazao je Hrvoje.

U podcastu ispod na YouTubeu i Spotifyu možete pogledati koje su još savjete za prvi dan dali naši novinari. Također, pričali smo i o prvom danu fakulteta te orijentacijskim danima.