Pretraga

Duel: Naši reperi vs. njihovi

A- A+


Nemaju pištolje, nemaju rupe od metaka, nemaju ni polugole žene oko sebe. Što onda imaju naši reperi, a Ameri nemaju?

1. RUNDA – socijalna tematika

Nisi dobar reper ako ne recitiraš o lošem stanju u zemlji. Jednostavno nisi i nema ti pomoći. U pjesmama s ovih područja karakteristično je opjevavati velike ljubavi prema ženama koje su ispale kurvetine te o kafani i alkoholu koji te nakon toga tješe. U hip hopu to nećete naći , ali zato hoćete: država me pokrala, jedem paštetu iz kontejnera i otplaćujem sedmi kredit. Pogotovo je zabavno slušat kad Dalmatinci pjevaju o lošem stanju u državi, a rade 3 mjeseca u godini. K tome još niti jedan nije dovoljno tanak da zaključimo kako umiru od gladi. A ća ćeš. Mislim da bi za našu glazbenu scenu bilo revolucionarno međusobno zamijeniti ove dvije teme te njihove izvođače. To bi bio kaos. Amerikanci također imaju dosadnih život-mi-je-pakao pjesama, ali s obzirom da je većina njih ipak došla iz geta gdje u pernici uz olovku i gumicu moraš imat i pištolj, imaju opravdan razlog. Pošto se runda zove tako kako se zove, a naši se dečki vraški trude dobro oplakat našu sudbu kletu u ovoj državi nalik polupojedenom kroasanu, onda neka im je pobjeda.

2. RUNDA – seks

Kad je 50 Cent došao u Zagreb, cure su molile da ih se odvede u njegovu hotelsku sobu. Molila bi i ja da nisam toliko sumnjičava prema nekom tko je uspješno pobrao devet metaka i ostao živ. Isklesano tijelo, para ko blata i lanac oko vrata ko u Seje Kalača – pa koja maloljetnica nebi da joj tako neka crna životinja ubere cvjetić? Eto, zato takvi ljudi mogu pisati pjesme kao što su . Slažem se, netko ima fetiš na debelo znojno kitovsko tijelo, ali sumnjam da bi se TBFovci s takvim iskustvima željeli hvalit u pjesmi (npr.). Ipak pjesma Ede Majke jako je blizu , samo kad bi me bar mogli malo bolje uvjeriti da je neka takva pica dobrovoljno bila s Edom. Pic or it didnt happen! Pobjeda ove runde ipak odlazi preko Atlantika.

3. RUNDA – lubenica i simpatičnost

Jebiga, simpatičniji su naši od njihovih. Ovi crni gangsteri vječiti su mrgudi. Istetovirani, ozbiljni, spremni se poubijati oko zadnjeg komada lubenice. Tako je navodno skončao Nate Dogg prošle godine. Osjećaš se nelagodno u takvom društvu pogotovo ako je ljeto i jedino što te može osvježiti je baš ta lubenica. Dečki iz Connecta bi ti je ziher dali, a uz to te još i nasmijali pjesmama o nekoj žgabi koja im je jebena i o tome kako prek ljeta ostaju „suhi“. Možda i cmizdrime o vječitoj recesiji, ali naši mali neugledni reperi s Balkana imaju toliko stvari koje te stvarno razvesele da se Ameri mogu sakrit. 

Da, pobijedili smo ih, samo mi je žao što više nećemo imat našu hip hop scenu kad East i West Coast za ovo čuju.