Pretraga

Evo kako ‘džaba’ do mora

A- A+

Gužve u prometu nisu isključivo loša pojava. Onima s plitkim džepom, kao što je većina mladih, ona može itekako poslužiti iz jednostavnog razloga. Gužva znači više vozila, a više vozila znači više vozača koji su spremni pokupiti nas jadnike s uzdignutim palcem na rubu ceste. Naime, autostopom možete doći gotovo svugdje, potpuno besplatno, a vi vam donosimo i neke savjete kako da vaša avantura bude što uspješnija.

guiavueltaalmundo.info

Izdvojeni članak

More je najbolji lijek za cjelonoćno tulumarenje

Čest razlog mladom čovjeku za ostati doma je taj da nema dovoljno novca da igdje ode. Ipak, postoje ‘stavke’ na kojima se može uštedjeti, a jedna od njih je prijevoz. Štoviše, on vam može biti i ‘džaba’ ako odlučite putovati autostopom. Iako ‘na prvu’ ovo zvuči jednostavno jer ‘i nije neki izazov dignuti palac’, to i nije baš tako. Poslovica kaže da pametan uči na tuđim, a budala na svojim pogreškama. Tako da, budite pametni jer budala piše ovaj tekst i dat će vam par savjeta.

1. Napravite plan puta

Prije nego igdje krenete, logično, morate znati gdje i kojim putem idete. Ovdje je od velike pomoći i web stranica hitchwiki, gdje ćete naći sve potrebne informacije o tome gdje se stopira i koja su najbolja mjesta te kako do njih doći.

Recimo, da bi ustopirali iz Rijeke prema Zagrebu, morate ‘prvo putovati busom broj 16 s Delte, u kojem ćete zamoliti vozača da vas ostavi kod kipa nedaleko Grobnika’. Ovo je posebno važno ako putujete iz grada kojeg ne poznajete. Na ovaj način uštedjet ćete si mnogo vremena i đonova, vjerujte budali.

S druge strane, ako vaša destinacije nije unesena u ‘hitchwiki’, budite drug i unesite sami nakon što ‘odradite put’. Ipak je to ‘ The Hitchhiker’s Guide to Hitchhiking the World!’

Izdvojeni članak

Putujte besplatno u Njemačku i k tome još zaradite

2. Uzmite si vremena i krećite rano ujutro

Kada putujete stopirajući, ne možete znati točno koliko će vam trebati. Ako vam se žuri, idite nekim drugim vidom prijevoza. Uvijek gledajte da krenete čim svane iz više razloga. Promet je gušći, a i dan je sigurniji od noći.

3. Ako možete, putujte u mješovitim parovima

Iskustvo mi govori da češće staju muškarci nego žene, i to češće ženama nego muškarcima. Razum mi govori da je žena fizički slabija od muškarca te tako podložnija eventualnim ‘neželjenim situacijama’. Logika mi govori da je najbolje da ona drži palac u zraku, a ja čuvam stvari.

Nažalost, patrijarhalno seksističko društvo tako funkcionira i vi to nećete promijeniti za tih par sati na cesti.
Naravno, ovo ne znači da ne bi trebali putovati sami ili u istospolnim parovima, ali ako možete birati, birajte mješovito. Također, izbjegavajte da vas bude više od dvoje jer ćete puno teže naći nekoga tko je voljan stati, a da ima toliko mjesta.

4. Držite se autocesta

Iako je, u principu, svejedno, ako idete negdje prema kuda vodi autocesta, iskoristite to. Brže je, više je prometa, a manje lokalaca koji će vas voziti kilometar po kilometar.

4.1. Kada jednom dođete na autocestu, ne silazite s nje do odredišta. Rijetke su situacije kada će vas prvi auto koji vam stane odvesti do odredišta pa ćete ih, najvjerojatnije, promijeniti nekoliko. U tim slučajevima izbjegavajte da vas ostave na nekom odmorištu ili naplatnim kućicama gdje ‘nema žive duše’. ili, u najgorem slučaju, na samoj autocesti. Radije se dogovorite sa svojim vozačem da vas ostavi na većem odmorištu ili benzinskoj prije ‘svog izlaza’.

Ovo bi vas moglo poštedjeti par desetaka kilometara duge ilegalne šetnje po autoputu do najbližeg takvog mjesta, vjerujte budali.

5. Prije ulaska u auto, popričajte s vozačem

Prije ulaska u bilo čije
vozilo, bilo to tijekom stopiranja ili ne, svatko bi si trebao postaviti
pitanje ‘Želim li da u rukama ove osobe bude moj život?’. Ovo ćete
doznati nakon već kratkog razgovora tipa ‘Gdje idete?’, ‘Hoće li stati
prtljaga u bunker?’ i slično.

Smislite nešto na što ćete dobiti par
rečenica od svog eventualnog prijevoznika jer je to, uglavnom, dovoljno
da vidite imate li posla sa psihopatom. Ili, u slučaju budale koja piše
tekst, ‘pitaj boga na čemu lika’ koji na mahove vozi 230, a na mahove 30
jer je ‘pitaj boga na čemu’. Pri tome ne gurajte ruke ili glavu u auto,
nego pričajte kroz prozor, kraj auta. Zlu ne trebalo.

5.1. Još jedna, osim već spomenute, prednost benzinske ili odmorišta je ta da možete sa svojim ‘žrtvama’ popričati i prije nego vam ‘stanu’. Ipak je to prisniji vid komunikacije od onog ‘palac- pogled’. Pod pretpostavkom da niti vi niste psihopat, ovako ćete puno lakše naći prijevoz.

Izdvojeni članak

Depresija nakon putovanja zaista postoji, objasnili je i znanstvenici

6. Izbjegavajte političke ili religijske rasprave

Kao što sam već spomenuo, nećete promijeniti svijet za tih par sati, a i nije da ste zbog toga na cesti. U slučaju da se slažete sa stavovima vozača, razvežite se. Ako ne, pregrizite jezik ili mu kulturno dajte do znanja da niste na istoj valnoj duljini. Ili, najbolje, promijenite temu. Svakako izbjegavajte konflikte jer će vam, kao prvo, put biti ugodniji.

Uostalom, jedino nas pluralizam mišljenja spašava diktature. Tako da, umjesto da se ponašate kao egocentrični kreteni koji sve znaju, radije saslušajte. Možda nešto i naučite.

7. Uzmite si dovoljno hrane i vode

Zaglavit ćete negdje par sati, sigurno.

8. Imajte uz sebe tzv. ‘suzavac’

Suzavac/papar/peper sprej, kako hoćete. Košta 20-ak kuna i tu je za ‘zlu ne trebalo’.

I zadnji, i najvažniji savjet. Putujete, krenite više, nemate se čega bojati. U debelo, debelo preko 99 posto slučajeva kada netko stopira se ne dogodi ništa osim toga da taj dođe gdje je i krenuo. A usput se može upoznati i mnogo novih, zanimljivih i dobrih ljudi te doživjeti razne avanture za ‘pričati unucima’.