Pretraga

[FOTO] Oko 400 učenika u Sesvetama pokazalo kako i kvalitetna glazba može biti zabavna

A- A+

Prošli petak u Gimnaziji Sesvete se održao Susret školskih zborova na kojemu je nastupilo oko 400 pjevača iz deset osnovnih i srednjih škola iz Zagreba i okolice te zbora Gimnazije Livno. Inače manifestacija je bila dijelom Festivala glazbe Zagreb 2015, a jedan od inicijatora Susreta, profesor glazbene umjetnosti sesvetske gimnazije Nikola Jambrošić pojasnio nam je da je događaj pokazao kako kvalitetna glazba može biti zanimljiva, zabavna i poučna. Brojka od oko tisuću posjetitelja, koji su potpunili dvoranu, svjedoči da je koncert naišao i na interes publike.

Velika dvorana Gimnazije Sesvete u petak je ugostila manifestaciju Susret pjevačkih zborova, na kojoj je nastupilo oko 400 mladih raspoređenih u deset zborova. Njihov nastup pratio je orkestar SO-DO te je u više od sat vremena, oko 1.000 slušatelja moglo čuti široki opus višeslojnog zborskog i orkestralnog programa.

Izdvojeni članak

Na 14. koncertu ‘Peta gori’ gostovao i slovenski bend

Pjevači pokazali kako kvalitetna glazba može biti zabavna i poučavajuća

Ciljevi Susreta bili su potaknuti i razvijati darovitost učenika, predstaviti zborski repertoar i zborove široj javnosti te vrednovati rezultate zborova i njihovih voditelja, kao i podići glazbenu kulturu mladih. Na kojoj je razini glazbena kultura mladih trenutno, kao i na koji je način može podići jedan ovakav događaj, pojašnjeno nam je iz prve ruke.

– Ja bih rekao da nije na razini na kojoj bi trebala biti. Mladi su bombardirani sa svakakvom nekvalitetnom glazbom pa je jedan ovakav događaj prava prilika da se pokaže kako i kvalitetna glazba može biti zanimljiva, zabavna i poučavajuća.

Samim sudjelovanjem djeca su mogla vidjeti kako glazba funkcionira jer je repertoar obuhvaćao skladbe od Mendelssohna do Elvisa Presleya, pojašnjava nam profesor glazbene umjetnosti Gimnazije Sesvete Nikola Jambrošić, jedan od inicijatora događaja koji se može pohvaliti i time da je kao član komornog zbora ‘Ivan Filipović’ pjevao u sjedištu u UN-a u New Yorku!

Izdvojeni članak

[VIDEO] Izvedba mlade đakovačke glazbenice dosegla 2 milijuna pogleda na YouTubeu

Sesvećani odgovorili velikim odazivom i ugošćavanjem Livnjaka

Da je događaj naišao na plodno tlo potvrđuje okolnost da je dvorana na Susretu bila puna.

– Odaziv publike nas je iznenadio. U veliku dvoranu se natiskalo oko 1.000 ljudi, što je bilo veoma motivirajuće, govori nam profesor Jambrošić.

Na manifestaciji su nastupili pjevački zborovi osnovnih škola Zapruđe, Sesvetski Kraljevac, Ivo Andrić, Mato Lovrak te srednjih škola Gimnazije Sesvete, IX. gimnazije, Nadbiskupske klasične gimnazije, zatim zbor glazbene škole Dugo Selo, Čarobna frula te gosti iz BiH odnosno Pjevački zbor Gimnazije Livno.

Kako nam je pojasnio profesor Jambrošić, Livnjaci su bili smješteni u kućama obitelji svojih kolega iz Gimnazije Sesvete, te su se na taj način mladi glazbenici mogli bolje upoznati i razmijeniti iskustva, na obostrano zadovoljstvo.

Kako je izgledao Susret pjevačkih zborova potaknut inicijativom profesora glazbene umjetnosti Nikole S. Jambrošića, uz podršku ravnatelja Gimnazije Sesvete profesora Slavka Ivankovića, te organiziran suradnjom Gimnazije Sesvete, Centra za kulturu i informacije Maksimir i Centra za glazbu Zagreb, pogledajte u fotogaleriji.