Pretraga

[FOTO] Velimir i Matej za završni rad napravili simulator vožnje i oduševili posjetitelje velikog natjecanja

A- A+

Najveće natjecanje učenika srednjih strukovnih škola, WorldSkills Croatia, okupilo je u Zagrebu više od 350 natjecatelja. Među njima su bili i Velimir Martinez te Matej Gongola iz Srednje škole Krapina, koji su napravili simulator vožnje te oduševili posjetitelje.

simulator vožnje

Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Među natjecateljima na ovogodišnjem natjecanju WorldSkills Croatia, našla su se i dva učenika četvrtog razreda tehničara za mehatroniku Srednje škole Krapina, Velimir Martinez i Matej Gongola. Oni su za završni rad napravili simulator vožnje te ga prezentirali svim posjetiteljima na Velesajmu.

Zahvaljujući trudu i radu vrijednih maturanata iz Krapine te njihovom mentoru i profesoru Mladenu Hršaku, simulator vožnje bio je prava atrakcija među posjetiteljima WorldSkillsa, koji su ga mogli čak i isprobati.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Posjetili smo najveće natjecanje učenika strukovnih škola, pogledajte najzanimljivije prizore

S projektiranjem su krenuli još prošlog ljeta

Simulator vožnje sadržava volan, ručnu kočnicu, mjenjač, pedale, trkaću stolicu, tri ultraširoka monitora te 5,1 sustav zvučnika. Sve to, naime, daje ‘vozaču’ osjećaj prave vožnje, u što smo se i sami uvjerili isprobavajući projekt ovih dvaju maturanata.

– Prvo smo htjeli napraviti autić na daljinski, onda nekakav slider za kameru, ali na kraju smo se odlučili na ovaj veći i ambiciozniji projekt, jer oboje volimo automobile, otkrio nam je Velimir.

S projektiranjem su, kako kaže, krenuli početkom ljetnih praznika prošle godine, a u 11. mjesecu krenuli su s izradom.

simulator vožnje

Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Njihov simulator značajno je jeftiniji od drugih

– Trebalo je dizajnirati i izraditi konstrukciji, smjestiti ‘zid’, napraviti konzolu, a ručnu smo čak sami izrađivali, kaže Velimir te dodaje da je bilo nekih poteškoća pri cjelokupnom ‘sklapanju’ u jednu cjelinu.

Velimir, koji inače i sam često vozi simracing, oduvijek je htio imati ovakav setup za igranje i vožnju. Istražujući simulatore vožnje, saznao je da oni koštaju između 35.000 i 70.000 kuna, što je uistinu skupo.

– Matej i ja smo tada odlučili da ćemo napraviti jeftiniji simulator vožnje. Nas je sveukupno koštao oko 20.000 kuna, navodi Velimir.

Osim što im je simulator vožnje donio odličnu ocjenu iz završnog rada, Velimir i Matej oduševili su posjetitelje WorldSkillsa i osvojili su impresivno drugo mjesto na WSC smotri u travnju.