Pretraga

Hrvatska slavi 24. rođendan Interneta: Evo koji fakulteti u zemlji su ga prvi imali

A- A+

Prije točno 24 godine u Hrvatskoj je uspostavljen signal za Internet. Na svečanoj ceremoniji na zagrebačkom Rektoratu u rad je službeno puštena Hrvatska akademska i istraživačka mreža – danas popularni CARNet. Od tog je trenutka CARNet postao prvi pružatelj internetskih usluga u državi, a samo osam ustanova u počecima koristilo je internetsku vezu. 

srednja.hr, arhiva

Izdvojeni članak

Evo što sve niste znali o e-mailu

Internetska veza koja je Hrvatsku povezivala s cijelim svijetom nalazila se u Sveučilišnom računarskom centru, a povezivala je vezu s Austrijom, sa Sveučilištem u Beču kapaciteta 9,6 kbps. Veza je uspostavljena u svrhu izgradnje nacionalne akademske mreže. 

Kako stoji na stranicama Srca, projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. godine uz neposrednu potporu prof. dr. sc. Branka Jerena, tadašnjeg zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu. Na jesen 1991. godine formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio mr. sc. Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta na zagrebačkom Sveučilištu, a u odboru su još bili Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Sveučilišnog računskog centra tzv. Srca, Darko Bulat s Instituta Ruđer Bošković i Ljubimko Šimičić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Ranih 90-ih godina svega je osam ustanova imalo uspostavljenu internetsku mrežu, od toga pet fakulteta u državi. Među prvima Internet su koristili Sveučilišni računski centar – Srce, Ekonomski fakultet u Osijeku, Elektrotehnički fakultet u Zagrebu (danas FER), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i Tehnički fakultet u Rijeci. 

Narednih nekoliko godina ova akademska i istraživačka mreža koja danas nudi više 70 usluga i povezuje gotovo od 1.400 škola, bila je jedini pružatelj internetskih usluga bez nadoknade kako obrazovnim ustanovama, tako i građanima diljem zemlje.