Pretraga

Jedna od najuspješnijih kampanja dobila nastavak: STEM revolucija dolazi i u hrvatske knjižnice

A- A+

Pred točno godinu dana Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM pokrenuo je program Croatian Makers, unutar kojeg se provodila kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje škola micro:bit računalima. Kampanja je bila i više nego uspješna, a nedavno je dobila i svoj nastavak u kojemu se STEM revolucija planira proširiti i na knjižnice.

Foto: Institut za razvoj i inovativnost mladih

Croatian Makersi već neko vrijeme rade, kako kažu, na stvaranju nacije digitalnih stvaralaca. Ukupno 440 obrazovnih ustanova sudjeluje u dvije ili više aktivnosti koje provode – Croatian Makers klubovima, a 81 njih u tri ili više, od kojih je barem jedna vrlo napredna – Croatian Makers centri izvrsnosti.

Izdvojeni članak

STEM Hrvatska: Učenici 6. razreda ubrzo će programirati na mikroračunalima

– Sada započinjemo veliki projekt opremanja knjižnica u Hrvatskoj micro:bitovima za posudbu kako bi djeca i odrasli ( tj. cijele obitelji) mogli naučiti biti stvaraoci pomoću novih tehnologija.  Upravo knjižnice mogu postati ključni centri za razvoj digitalnog stvaralaštva, ne samo za poduku programiranja, nego za razvoj ‘makers’ centara, uz robotiku, 3D printere i ostalu tehnologiju koja može: inspirirati mlade da postanu (digitalni) stvaraoci; pomoći onim mladima koji u svojim školama nemaju pristup tehnologijama da steknu digitalne kompetencije; pomoći odraslima da uhvate korak s digitalnim tehnologijama, kako bi ih usvojili, možda za svoja zanimanja, ili zato da bi se se mentalno prilagodili budućnosti, poručuju iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Dodaju, ovime će knjižnice postati institucije važne za digitalnu transformaciju nacije, a prvi projekti već su pokrenuti u knjižnicama u Sisku te u Bjelovaru.

Ideja je ove kampanje je da knjižnice dobiju micro:bitove za radionice i posudbu i to:

– velika knjižnica 15 za radionice i 25 za posudbu
– mala knjižnica 10 za radionice i 15 za posudbu
– knjižnice koje su već dobile micro:bitove za radionice i koje nemaju uvjete za radionice po 15 ili 25 micro:bitova (u prosjeku 20).

Plan je opremiti 100 knjižnica, no to naravno, nije besplatno. Stoga su Croatian Makersi pokrenuli još jednu crowdfunding kampanju kojoj je cilj prikupiti 61.500 dolara. Kampanjom je do sada već prikupljeno nešto više od 59.000 dolara, a uključiti se možete i vi još tjedan dana, na ovoj poveznici.

– Već nam se sada, preliminarno javilo čak 56  knjižnica širom Hrvatske – 46 glavnih i njihovih 10 podružnica i ogranaka – ali taj će broj bez sumnje rasti tijekom kampanje, a živa karta s imenima ustanova je ovdje, poručuju iz IRIM-a.