Pretraga

Konačne pripreme: Važne stvari koje morate naučiti prije odlaska na fakultet

A- A+

Nova akademska godina počinje tek u listopadu, no svi znaju da pripreme za prvi odlazak na faks počinju puno ranije, odnosno čim ljeto završi. Ljeto pri kraju, što znači da sada polako kreće uzbuđenje/panika oko odlaska od kuće i samostalnosti. No, jeste li spremni na sve što to donosi?

foto: Pixabay

Studentski život je vrlo zanimljiv, u najmanju ruku. Čak i da već znate što vas čeka, dočekat će vas neka neočekivana prepreka. To je stvar sa studentskim životom – sve što ste mislili da možete biti jednostavno, štoviše, da mora biti jednostavno – samo odjednom nije.

Izdvojeni članak
Prvi paviljon Save (Foto: Dominik Smolak)

Uvijek spremni za meme i kupoprodaju: Nakon objave rezultata za domove, studenti reagirali objavama u grupama

Možda ste te sreće da ste s nekime već razgovarali o tome kako izgleda studiranje, no vjerojatno vam nisu spomenuli sve one nezgodne strane studiranja. Sigurno, menza je prekrasno mjesto, no što kada više ne možete podnijeti miris ulja iz menze? Život u domu je super, no što kada vam treba pet minuta samoće da se isplačete zbog silnog stresa?

Postoje neke ‘vještine’ koje studenti usvoje tijekom prve godine na faksu te prežive, a postoje i oni koji se nikad ne naviknu na taj stil život. Oni najčešće ni ne prežive studiranje daleko od kuće, odnosno ubrzo odustanu i vrate se doma. I to je sasvim u redu, bitno je znati vlastite granice i ne tjerati se dalje od toga.

Teško je dočarati što vas sve čeka na prvoj godini faksa u jednom tekstu, no možemo vam navesti tek nekolicinu stvari na koje se morate pripremiti. Možda mislite da se pripreme sastoje većinom od skupljanja stvari za uljepšavanje tužnih studentskih soba, no ustvari, ovo će vam biti puno bitnije!

Savršena tjestenina

Odlazak u menzu je super i vjerojatno ćete većinu vremena provesti upravo u menzi. No, nekad vam se jednostavno ne da otići u menzu, a niste ni raspoloženi za to  da odete u obližnju pekaru. Želite pojesti nešto ‘domaće’ i želite kuhati, iako je čajna kuhinja u kritičnom stanju. Naravno, odlučujete se za tjesteninu.

Rijetko koje jelo je toliko jednostavno za napraviti, podložno osobnim promjenama i jeftino kao što je to slučaj s tjesteninom. Možda ne djeluje kao najuzbudljivije jelo, no otkrit ćemo vam jednu tajnu – koliko god hrana u menzi bila ukusna, tjestenina zaista nije jedno od onih jela koje ćete rado uzeti. Stoga, kada ju budete spremali, zaista će to biti specijalitet za vas.

Vjerojatno mislite da se radi o poprilično jednostavnom jelu, no znate li napraviti baš savršenu tjesteninu? Znate li koliko treba zasoliti vodu, ili nakon koliko minuta kuhanja je tjestenina baš onakva kakvu je vi volite? Koji vam je umak omiljeni? I možda najbitnije – znate li koliko vam vremena treba za napraviti jelo i možete li to nekako skratiti?

Rublje

Sigurno je jedan od najvećih problema studenata upravo rublje. Osim cijelog problema zvanog pranje rublja, koje se sastoji od toga da kao luđaci skupljate prljavu odjeću sve dok vam ne postane odjeće za nositi, tu postoji i problem peglanja odjeće.

Vjerojatno ćete svoju robu sušiti u sušilicama, a ako do sad niste imali iskustva s time, malo upozorenje – roba će izgledati kao da ste ju namjerno išli zgužvati. Stvari za koje niste znali da mogu biti zgužvane, bit će. I u tim teškim vremenima, posegnut ćete za peglom. Naravno, podrazumijeva se da ju imate vi ili vaš/a cimer/ica.

Problem nastaje u tome što vjerojatno nitko nema dasku za peglanje na kojoj onda i možete ispeglati odjeću. Najbolje rješenje za to jest kupovina malene daske za peglanje (inače se koristi za peglanje rukava….), ali to je već luksuz. Vjerojatnije je da ćete se morati poslužiti krevetom ili stolom, a u toj situaciji, odaberite krevet. Pobrinite se samo da ste nategnuli plahtu, kako ne biste imali kontraefekt.

Također, ako imate peglu za kosu – pripremite se da ćete povremeno i s njom ispeglati nešto kada ste u žurbi…

Brzinsko plakanje

Sigurno je najveći problem sa životom u studentskom domu (ili bilo koji oblik cimerstva) to što je privatnost nepoznat pojam. Ako mislite da vam fali privatnosti u vašem domu, definitivno niste spremni na ovo.

U svakom trenutku, čak i ako niste sami, živite u strahu da će netko svakog trenutka banuti u sobu. To može biti u najneugodnijem trenutku ikada, naravno… A čak i kad jeste sami jer su otišli doma za vikend, imate ostatak doma koji je od vas odijeljen zidovima od papira.

Teško je pripremiti se za ovako nešto, no počnite vježbati plakanje u kupaonici pod tušem, jer je to vjerojatno jedino vrijeme kada ćete biti zaista sami. Osim ako je netko u kabini pored vas, onda niste ni tada sami…. Tuširanje vjerojatno neće trajati nekoliko sati, pa se naučite imati brzinsko plakanje. Zvuči kao loš meme, no sigurno ćete se par puta zaista naći u toj situaciji… nažalost.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap