Pretraga

Košarkaški sudac smislio novo rješenje za smirivanje tenzija na utakmicama

A- A+

Suđenje studentima često je teže nego li profesionalnim sportašima pa ni metode sankcioniranja ne funkcioniraju baš najbolje na akademskim natjecanjima. U žaru borbe igrači i treneri postanu nervozni pa im je sudac nerijetko prva žrtva, a isključenja ili slične kazne u takvim situacijama mogu biti kontraproduktivne. Kako bi izbjegao nepotrebne svađe Denis Hadžić, koji na akademskim sportskim natjecanjima sudi već sedam godina, smislio je zanimljiv način kojim smiruje natjecatelje.

foto: Anton Mezulić

Denis Hadžić je kao student i sam sudjelovao na akademskim sportskim prvenstvima, a na ovogodišnjem UniSport Finalsu, koji se održao 29. i 30. svibnja, dijelio je pravdu na košarkaškim utakmicama. Na završnici u Poreču ovaj sudac se istaknuo među svojim kolegama, jer je odustao od kažnjavanja trenera i igrača tehničkim pogreškama, te je na originalan način smirivao tenzije.

Kako bi izbjegao nepotrebnu nervozu pa čak i psovke, kada osjeti preveliki pritisak s klupa natjecatelja pozove kratku pauzu, taman dovoljnu da se svi smire, pa da bez tehničkih kazni može nastaviti utakmicu.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Najzanimljiviji detalji s UniSport finalsa u Poreču 2015.

Na studentskim utakmicama isključenja i slične kazne su često kontraproduktivne

– U utakmicama prve lige imam neke instrumente koji mi pomažu u discipliniranju ekipa zbog prigovora na moje odluke. Na studentskim utakmicama dosuđivanje ‘tehničkih’ ili isključivanje ne donosi uvijek rezultat, a često se igrači ili treneri nakon toga još više isprovociraju, objasnio je Denis problem zbog kojeg je morao smisliti neko bolje rješenje.

S obzirom na to kako se kazne s akademskih sportskih natjecanja ne prenose na klupska te ne postoji mogućnost financijskog kažnjavanja pojedinaca ili zabrana igranja na neki dulji period, momčadi si često daju više slobode u komentiranju suđenja.

Izdvojeni članak

Ovo su svi državni prvaci završnice akademskih sportskih natjecanja

‘Svaki sudac ima pravo zatražiti par minuta odmora’

– Takav prekid utakmice je i u sklopu sportskih pravila. Svaki sudac ima pravo zatražiti par minuta odmora ako se ne osjeća dobro. Kada počnu pretjerivati ja pozovem pauzu i nakon što se svi malo smire nastavimo bez isključenja, svađa, tjeranja ljudi iz dvorane i slično, prepričao nam je Hadžić nakon utakmice Sveučilišta u Splitu i VERNA, u kojoj je zbog reakcija zagrebačke klupe uspješno iskoristio tu svoju inovaciju.

Na ovakvim natjecanjima postoje i igrači koji više ni ne treniraju, a i većinu vremena sjede na klupi pa se čini kao da im je zapravo i glavna zadaća vršiti pritisak. Njima isključenje ne predstavlja nikakav problem.

Izdvojeni članak

[FOTO+VIDEO] Tisuću se studenata u Poreču bori za nastup na Europskim sveučilišnim igrama

Postao sudac jer je htio ostati u košarci

Samo se presele na tribinu i već nakon par minuta mogu nastaviti s psovanjem i reagiranjem na svaku odluku. Takvo pretjerivanje zna Denisa opterećivati i po nekoliko sati nakon utakmice pa novim metodama izbjegava nepotrebne probleme, kako bi i nakon igračke karijere mogao uživati u sportu kojeg voli.

– Suđenjem sam se počeo baviti prije 15 godina kada sam shvatio da neću uspjeti kao igrač. Želio sam ostati u košarci, jer volim taj sport. S obzirom na to da sam kao mlađi igrao košarku imao sam dobar osjećaj za igru pa sam od početka lako provodio pravila na terenu, prisjetio se svojih početaka sudac Denis Hadžić iz Pule, koji sudi prvu ligu i akademske završnice već sedam godina

Izdvojeni članak

Provjerite tko su svi sudionici državnih akademskih sportskih finala u Hrvatskoj

‘To je uglavnom lijep posao’

Redovito sudi i na utakmica međunarodne ženske ABA lige, a često provodi sportsku pravdu i u prvenstvima mlađih kategorija. Sudi sve što mu se ponudi, jer voli košarku pa mu nije problem suditi po nekoliko utakmica tjedno.

– Svašta sam doživio u svojoj karijeri, imao sam pozitivna i negativna iskustva. Ali to je uglavnom lijep posao. Putuješ po cijeloj Hrvatskoj, a nekad i šire, upoznaješ igrače, trenere i kolege s kojima se kasnije družiš i van sezone, izjavio je Hadžić te nam priznao kako mu je sveukupno uvijek lijepo i na akademskim natjecanjima zbog raznolikih igrača, utakmica, ali i zanimljivog sadržaja koji se održavaju nakon utakmica.