Pretraga

Malo ste se prejeli za blagdane? Ne brinite, imamo 4 trika koji će riješiti napetost u trbuhu

A- A+

Studenti koji su se proteklih mjeseci uglavnom hranili u menzama, najbolje znaju kakav je osjećaj konačno doći doma i prepustiti se užicima božićne hrane. No, nekoliko dana prejedanja neodoljivom francuskom salatom, puricom i mlincima, lako uzme maha te pruži neugodan osjećaj nadutosti koji ponekad traje predugo. Upravo zato donosimo četiri jednostavna i efikasna savjeta kako se riješiti napetosti u trbuhu.

Photo by Anete Lusina from Pexels

Purica, mlinci, francuska salata, brdo kolača i pokoja čaša kuhanog vina previše, sigurno bude sjećanja na protekli vikend ispunjen neumornim jedenjem. Iako mnogi veći dio godine jedva čekaju Božićni ručak i sve što ide uz njega, uzbuđenje ubrzo splasne zbog svima poznatog osjećaja nadutosti u trbuhu, zahvaljujući kojem mnogi odluče promijeniti svoje navike i otići na dijetu – barem do novogodišnjeg ručka.

Iz tog razloga donosimo nekoliko savjeta kako se riješiti božićne nadutosti i pripremiti se za doček Nove godine, u kojoj će mnogi, barem prema prvim obećanjima, poboljšati svoje prehrambene navike i postati zdravija bića bez ‘napuhanog balona u trbuhu’.

Lagani obroci

Budući da se u proteklih nekoliko dana jela pretežito ‘teška’ hrana, sasvim je logično dovesti stvari u ravnotežu odabirom nešto laganijih jela i smanjivanjem porcija. Obroci s bijelim mesom poput ribe i piletine, uvijek su se pokazali kao dobra opcija, pogotovo ako se uz njih doda i salata od krastavaca koji su bogati kalijem i imaju kvercetin, antioksidant koji pomaže u smanjenju nadutosti. Svakako bi trebalo izbjegavati grahorice poput graha i leće te, naravno, masnu hranu, piše Fitness.

Izbjegavanje gaziranih pića

Zalihe gaziranih pića mogu biti dobra stvar za nenadane goste, no vrlo loša za one koji se žele riješiti nadutosti. Naime, iako se mjehurići u takvim pićima čine kao idealni za poticanje podrigivanja koje se nekad čini kao pravo olakšanje nakon obilnog obroka, zapravo samo pogoršavaju nadutost jer stvaraju plinove u želucu. Iz toga se razloga preporučuje izbjegavanje gaziranih pića te njihovo zamjenjivanje s biljnim čajevima i običnom vodom, prenosi The Seattle Times.

Izdvojeni članak
doručak

Zdrava prehrana je sve više u trendu, studenti nam otkrili kako oni jedu: ‘Nije baš idealno’

Fizička aktivnost

Čak i ako ste prije blagdana bili redovni gost teretane, ponekad se uistinu teško vratiti u rutinu vježbanja. Međutim, fizička aktivnost upravo je jedna od glavnih pokretača probave jer povećava protok krvi u tijelo i ubrzava peristaltično pražnjenje crijeva. Nije potrebno odmah započeti s intenzivnim treningom, već se sasvim dovoljno prošetati po naselju i ako se osjećate motivirano, možda i otrčati koji krug. Kako ističe GymBeam, u rješavanju nadutosti pomažu i neki joga položaji, kao i redovno istezanje.

Masaža trbuha

Osim fizičke aktivnosti, Medical News Today navodi da probavu može potaknuti i posebna masaža trbuha koja prati put debelog crijeva.

  • Postavite ruku neposredno iznad desne kosti kuka
  • Trljajte kružnim pokretima uz lagani pritisak gore prema desnoj strani prsnog koša
  • Trljajte od gornjeg dijela trbuha prema lijevoj strani prsnog koša
  • Polako se krećite dolje prema lijevom kuku
  • Ponovite po potrebi

Ova će četiri savjeta gotovo sigurno pomoći u rješavanju neugodne nadutosti, no da se taj problem ne bi ponovio i za Novu godinu, preporučuje se manja konzumacija slane i masne hrane, ali i pažljivo te sporo žvakanje.