Pretraga

Ministarstvo zaštite okoliša očitovalo se o prosvjedu učenika, a u priopćenju napravili ‘fail’

A- A+

U 2.052 svjetska grada ovoga se petka održavaju prosvjedi učenika protiv klimatskih promjena. School Strike 4 Climate održava se i u nekoliko hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima, Belom Manastiru i Osijeku. Njihov apel ponajviše je usmjerena ka političarima i donositeljima važnih odluka, a kod nas je to tijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE). Povodom današnjeg prosvjeda iz tog Ministarstva stiže podrška učenicima. Međutim, u priopćenju koje je poslano potkrala im se poprilično velika greška.

Foto: Facebook; Gimnazija Pula

– Prema posljednjim podacima, onima iz listopada 2018. godine, a koji su predstavljeni na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama (IPCC), globalno se prosječna temperatura povećala (u odnosu na predindustrijsko razdoblje) za 1,5°C odnosno 2°C. Ovi podaci ukazuju na žurnost koordiniranog djelovanja svih dionika kako bi se smanjile emisija stakleničkih plinova i promijenili ovi negativni trendovi, piše Ministarstvo zaštite okoliša u svome priopćenju koje je jutros preuzeo veliki broj medija.

Međutim, rečenica koja govori o tome za koliko se povećala prosječna temperatura nije točna. Naime, prema podacima NASA-e i mnogih drugih znanstvenih izvora, temperatura se između 1906. i 2005. povećala između 0,6 i 0,9 °C, odnosno prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u 2015. po prvi je puta zabilježena temperatura za 1 °C veća u odnosu na predindustrijsko doba.

Iz Ministarstva su nam naknadno telefonski pojasnili kako je riječ o pogrešci i kako je u priopćenju trebalo pisati da ‘će se temperatura povećati za 1,5°C‘, a ne da se već povećala. Inače, povećanje i za 0,1°C ima poguban učinak za pojedine vrste, tako da je riječ o uistinu velikoj pogrešci.

Ministarstvo zaštite okoliša: Veseli činjenica da su se akciji pridružili hrvatski srednjoškolci

Izdvojeni članak

Profesor s FSB-a o prosvjedu učenika: ‘Ako ne uspiju, Hrvatska će biti pustinja’

U priopćenju koje je naknadno ipak ispravljeno, učenicima koji danas prosvjeduju iz Ministarstva zaštite okoliša stiže podrška. Ističu kako su klimatske promjene su globalni izazov današnjice pa su inicijative koje ukazuju na njega, poput School Strike 4 Climate, dobrodošle.

– Veseli činjenica da su se ovoj globalnoj akciji pridružili i srednjoškolci iz Hrvatske. Njihova briga za klimatske aktivnosti i njihova predanost viziji zdravoga i čistoga okoliša, temelj su održivog rasta našega društva, kažu iz Ministarstva.

Podsjetimo, upravo je prosvjed učenika za klimu bio razlog zbog kojeg je belgijska ministrica zaštite okoliša, Joke Schauvliege, morala podnijeti ostavku. Naime, suprotno od našeg Ministarstva, ona je iznijela lažne tvrdnje o tamošnjim učenicima i razlozima zbog kojih petkom ne pohađaju školu. Naime, kazala je kako državne obavještajne službe imaju dokaze da neimenovani izvori moći usmjeravaju djecu da izostaju iz škole kako bi mogli protestirati protiv klimatskih promjena.

Podrška i iz Ministarstva poljoprivrede

Izdvojeni članak

Učenici koji danas prosvjeduju za klimu imaju snažnu podršku naših čitatelja!

Prosvjed hrvatskih srednjoškolaca podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede.

– Podržavamo navedenu akciju jer je prepoznajemo kao apel mladih ljudi za podršku zaštiti okoliša, koji je upućen svim generacijama i pojedincima koji su u mogućnosti svojim odlukama utjecati na budućnost naše planete. Republika Hrvatska u skladu s Pariškim sporazumom poduzima značajne korake usmjerene ka umanjenju stakleničkih plinova uzročnika globalnog zatopljenja, koji dovode do klimatskih promjena. Među aktivnostima, značajno mjesto zauzima poljoprivreda, kažu za srednja.hr iz Ministarstva poljoprivrede.

Što Hrvatska čini po pitanju klime?

Jedno od pitanja koje smo postavili Ministarstvu zaštite okoliša bilo je i ono što Hrvatska čini po pitanju borbe protiv klimatskih promjena. Kažu, kroz razne aktivnosti ulažu se značajni napori, kako na razini Europske unije tako i na lokalnoj.

Izdvojeni članak
Laura Skala

‘Ja sam Laura, imam 17 godina i u petak organiziram prosvjed učenika za klimu u Zagrebu’

– Između ostaloga, Ministarstvo priprema mjere i projekte kroz razvijanje sinergije aktualnih i novih financijskih izvora, osobito od prodaje emisijskih jedinica na dražbama, strukturnih i investicijskih fondova EU, Fonda za modernizaciju i Fonda za inovacije. Navedenim sredstvima podržava se prelazak na niskougljično gospodarstvo u svim sektorima kroz prioritetna područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te razvoj i provedba pametnih sustava. Za tu namjenu, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, na raspolaganju nam je 551.810.805 eura. Nadalje, Hrvatska u nacrtima niskougljične strategije, energetske strategije i u Nacionalnom integriranom energetsko-klimatskom planu razmatra glavna kratkoročna i dugoročna pitanja, ciljeve, politike i mjere dekarbonizacije te upravljanja niskougljičnom tranzicijom u skladu s ciljevima energetske i klimatske politike EU, Pariškim sporazumom i nacionalnim specifičnostima. Ti strateški i planski dokumenti će omogućiti pokretanje niza projekata novog smjera, konkurentnih za fondove EU i privlačenje investicija, kažu iz Ministarstva.

Ističu, navedeni napori će se u Hrvatskoj u budućem razdoblju i intenzivirati sukladno viziji EU – „Čisti planet za sve: europska strateška dugoročna vizija za prosperitetnu, modernu, konkurentnu i klimatski neutralno gospodarstvo”.

________________________________________________________________

Portal srednja.hr u ponedjeljak 18. ožujka u 18h organizira tribinu [Kazalište i mladi] Mogu li učenici spasiti Zemlju? Više informacija o tribini koji se odvija u Zagrebačkom kazalištu mladih pronađite ovdje.