Pretraga

Greta Thunberg ponovno nominirana za Nobelovu nagradu: ‘Otvorila je oči političarima’

A- A+

Švedska ekološka aktivistkinja, 17-godišnja Greta Thunberg, drugu je godinu zaredom nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Nominirala su je dvojica političara iz Švedske, a kao glavni razlog navode taj da je ‘otvorila oči političarima po pitanju klimatske krize’.

Screenshot: YouTube;
Conservation International

Još je prošle godine Šveđanka Greta Thunberg bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Iako su mnogi očekivali da će ju upravo ona dobiti, nagrada je ipak otišla u ruke etiopskog premijera Abiyja Ahmeda Alija, koji nagradu dobio zbog svojeg truda da uspostavi mir i međunarodnu suradnju i zbog svoje odlučnosti za rješavanje graničnog sukoba sa susjednom Eritrejom.

Izdvojeni članak

Greta baš živcira političare: Sad ju je napao i ministar financija, ali mu je brzo ‘spustila’

No, Greta Thunberg ima novu priliku postati najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir jer je ove godine ponovno nominirana, abcnews.go.com.

Nominirala su je dvojica članova švedske Lijeve stranke, Jens Holm i Hakan Svenneling. Kažu da je Greta ‘naporno radila kako bi otvorila oči političara u vezi klimatske krize’ i pozivala na poduzimanje radnji koje će dovesti do smanjenja emisije CO2 i zadovoljiti uvjete Pariškog sporazuma.

Greta Thunberg začetnica je pokreta School Strike 4 Climate u kojem je pozivala učenike da joj se, umjesto odlaska na nastavu, pridruže u prosvjedima koji će od političara zahtijevati brže akcije oko klimatskih promjena. Prosvjedi su se iz Švedske proširili i na druge europske zemlje, a zatim i na zemlje izvan Europe.

Prošle godine, Thunberg su nominirala trojica zastupnika u norveškom parlamentu. Iako lani nije dobila tu nagradu, jedna je od četiri osvajača Right Livelihood Awarda, nagrade koja je poznata kao ‘alternativni Nobel’. Uz to, časopis Time proglasio osobom godine.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade ne komentira javno nominacije, a za 2020. morale su biti predane do 1. veljače.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap