Pretraga

Morate učiti, ali ne možete se maknuti od mobitela? Donosimo nekoliko savjeta

A- A+

Bliži se vrijeme ispita. Znamo. To znači i da je sada vrijeme učenja. Ili bi barem trebalo biti. Ili se bliži. U svakom slučaju, slijedi period kada će slobodnih sati biti puno manje u odnosu na sate provedene učeći. Ili bi tako barem trebalo biti. Ali kako se oduprijeti svim napastima koje se kriju u jednoj maloj kutiji zvanoj mobitel?

foto: Pexels; Lisa Fotios

Zahvaljujući Internetu i svim modernim tehnologijama (koje između ostalog omogućuju i vama da ovo čitate), danas možemo raditi sve i svašta. Većinu vremena nam je drago što je to slučaj, no isto tako postoje situacije u kojima nam nije drago. Situacija kada imamo obaveze koje moramo ispuniti je jedna od njih.

Društvene mreže su odlične zato što spajaju ljude – dopuštaju nam druženja s osobama s kojima se ne možemo vidjeti uživo, dopuštaju nam da se izražavamo na razne kreativne načine, a dopuštaju nam i da se povežemo s ljudima koje još ne poznajemo. Ono što je glavni problem društvenih mreža jest taj što su napravljene tako da nas ‘zarobe’.

Koliko koristite društvene mreže? Ne mislimo ovdje na servise na kojima se možete dopisivati s prijateljima, već baš na same društvene mreže. Koliko vremena dnevno provedete skrolajući u prazno? Gledajući objave koje ste već i vidjeli, osvježavajući stranice u nadi da će se pojaviti nove objave? Koliko često gubite vrijeme na nešto što, na kraju krajeva, ni nije stvarno?

Velik je to problem društvenih mreža – potiču ovisnost. O toj priči možete čitati na sve strane, a između ostalog i slušati u popularnom Netflixovom dokumentarcu, The Social Dilemma. Problem je to koji treba rješavati na općoj razini, ali i na osobnoj. Pogotovo u pred-ispitno vrijeme, kada si ne možete dopustiti da gubite sate i sate na ništa. Kako to postići?

Izdvojeni članak

The Social Dilemma: Dokumentarac koji morate pogledati!

Ograničenja na aplikacijama

Većina aplikacija društvenih mreža nude opciju ograničenja aktivnosti. Naravno, neće vas oni izbaciti iz aplikacije jednom kada pređete unaprijed određen limit (koji sami postavljate), ali ćete dobiti obavijest preko cijelog ekrana, u kojoj će pisati da ste već toliko i toliko vremena proveli u aplikaciji.

Ovo je odličan način za osvijestiti si koliko vremena zapravo gubite na društvene mreže. Sve to djeluje usputno, dok ne vidite brojke. Dan ima 24 sata – recimo da u prosjeku trošite sat vremena na Instagram, a sat na Facebook. To su već dva sata vašeg života. Usporedbe radi, stižete li uopće spavati osam sati dnevno? Teže je nastaviti skrolati, kada već znate da ste prešli dnevni limit onoga što je vama prihvatljivo.

Izbjegavanje nepotrebnog skrolanja

Kada kažemo da su društvene mreže napravljene tako da potiču ovisnost, onda mislimo da su napravljene da vas tjeraju da skrolate u prazno. Nemojte se osjećati loše ako vam je teško tome oduprijeti se – stručnjaci su se zaista potrudili da to bude slučaj. I ne možete puno napraviti po tom pitanju.

Ono što možete napraviti jest izbjegavati aktivnosti koje vas tjeraju na skrolanje u prazno. Hoćete li zaista reći da kada uđete u reels na Instagramu, da ćete stati nakon što ste pogledali tri videozapisa? Vjerojatno nećete. Ubacit će se tu i koja reklama (kako bi Instagram imao neke koristi od vas), a što više vremena provodite tu, više ćete reklama vidjeti. Zato, samo izbjegavajte. Gledajte sadržaje koji vas zanimaju, ali ozbiljno zanimaju.

Isključivanje obavijesti

Kako bi vas što više držali u aplikaciji, sasvim je normalno da će vas i pozivati da u nju uđete. Zamislite samo kako bi izgledao vaš svijet kada biste isključili sve obavijesti? Vjerojatno biste manje ulazili u aplikacije – ako ništa, zato što biste mislili da se ništa ne događa, pa nema potrebe za time.

Slažemo se, nije pametno ugasiti obavijesti kada su u pitanju poruke (na bilo kojoj platformi). Ali je pametno ugasiti sve ostale obavijesti, kojih ima mali milijun. Od toga da dobivate obavijesti o događajima u vašoj blizini i o osobama koje možda poznajete, pa do toga da dobivate obavijesti za doslovne reklame.

Ugašena internetska veza

Na Internetu se uvijek nešto događa. Negdje se nešto događa i ne možete se boriti protiv toga. Dokle god ste spojeni na Internet, naći ćete nešto za raditi. Stoga, najbolji savjet koji vam možemo dati jest da napokon ugasite internetsku vezu. Na početku će vam biti teško i bolno, ali kasnije… Shvatit ćete da je to najbolja odluka ikad.

Barem za vrijeme trajanja pred-ispitnog razdoblja.