Pretraga

MUP upozorio na mail koji nipošto ne smijete otvarati

A- A+

Većina korisnika interneta zna kakve privitke u e-mailu nije pametno otvarati, no budući da ima i onih naivnijih MUP je odlučio poslati priopćenje vezano uz najnoviju prijevatu na našem području.

U posljednjih nekoliko dana primjećena je pojava većeg broja e-mailova kojima pošiljatelj korisnika navodi na određeni link, a klikom na tu poveznicu ne usmjeravaju vas na drugu web stranicu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzimate ZIP datoteku koja sadrži štetnu EXE datoteku, piše tportal.

Kriptiranje sadržaja zaraženog računala osnovna je funkcija jedne takve datoteke. Nakon toga napadač od korisnika zahtijeva plaćanej otkupnine za ‘ključ’ kojim se može dekriptirati sadržaj. Ovakve su poruke zasad samo na njemačkom jeziku , no ne isključuje se mogućnost da se u narednom razdoblju pojave i na nekom drugom, pa i hrvatskom jeziku.

Preporučljivo je uopće ne otvarati takve i slične mailove, no ukoliko vam se ipak dogodi da učinite suprotno, nikako ne pokrećite štetnu poveznicu i obavezno poruku uklonite s računala.