Pretraga

Na platformi s mobilnim igricama, koje igraju djeca, našli smo simulaciju školske pucnjave

A- A+

Na Robloxu, platformi koja sadrži njih nepregledno more, osvanulo je nekoliko zaista problematičnih igrica. Jedna, koju smo i sami pronašli, simulira školsku pucnjavu u američkom tipu srednje škole. Odmah smo je prijavili.

roblox igrica

Foto: Screenshot s platforme Roblox

Kako piše Verge, već više od godine dana na Robloxu se pojavljuju rekreacije masovnih pucnjava. Konkretno, jedan od istraživača iz Anti-difamacijske lige Daniel Kelley našao je jednu specifičnu masovnu pucnjavu koja se dogodila u mjestu Cristchurch u Novom Zelandu, kada je izvršen napad na tamošnju džamiju prilikom čega je ubijena 51 osoba.

Simulacija školske pucnjave

Za one koji ne znaju Roblox je mobilna aplikacija putem koje se mogu igrati razne igrice koje su razvili korisnici, a uglavnom je popularna među mladima i djecom. Neki korisnici kontinuirano izbacuju ‘igrice’ koje su zapravo rekreacije masovnih pucnjava.

Instalirali smo Roblox i jednostavnom pretragom naišli na jednu takvu bizarnu igricu naziva American School (gun game), koja, u kratkim crtama, simulira školsku pucnjavu.

Dobra stvar je što je gotovo nitko ne igra

Iza igrice koja simulira školsku pucnjavu stoji developer pod pseudonimom Amogusic (@SwiftHD221) koji za sebe kaže da voli first-player-shootere, tip igara kojima je glavna karakteristika pucanje iz vatrenog oružja, horore i meme igrice.

Kada smo je otvorili imali smo što vidjeti. Protagonist je mali čovječuljak s pištoljem, a igrica započinje u zgradi koja izgleda kao američka srednja škola. Kroz školu možete šetati i pucati, a naokolo se nalaze lutke koje izgledaju kao učenici u koje također možete ciljati i pucati. Igricu smo odmah prijavili zbog neprimjerenog sadržaja.

Jedina pozitivna stvar u cijeloj priči je, što prema statistikama unutar Roblox aplikacije, ova igra uopće nije popularna među djecom. Iako ju je igralo ukupno 435 ljudi, među trenutno aktivnima je bio samo jedan gejmer. No, tu valja istaknuti da je ovo samo jedna takva igra koju smo pronašli. Strani mediji pišu da se stalno pojavljuju slične igrice u kojima se ponekad rekreiraju i stvarne masovne pucnjave, a administratori u Robloxu ne uspijevaju ih tim tempom brisati koliko se brzo pojavljuju nove verzije.