Pretraga

Najgori trenutak u danu: Evo kako buđenje možete učiniti manje ‘traumatičnim’

A- A+

Počela je škola, fakultetska nastava samo što nije, a nedavno je bio i službeno kraj ljeta, odnosno početak jeseni. Jesen donosi puno lijepih stvari, no i neke manje lijepe. Kraći dani i dulje noći, siva i tmurna jutra i kišne vožnje tramvajem. No stvar na koju je najteže se priviknuti jest, ni više ni manje, nego buđenje rano ujutro.

Foto: pixabay.com

Buđenje u rano zoru je najčešće nešto što se veže uz školu, pa samim time i uz jesen. Iako škola traje većinu godine, nekako je najgore u jesen i u zimu. Noći su sve dulje pa se u jednom trenutku samo dogodi situacija da se morate buditi prije nego što izađe Sunce, a to je zaista demotivirajuće.

Izdvojeni članak

Najružniji oblik stresa – poriv za nespavanjem

Na proljeće su noći sve kraće pa je lakše probuditi se uz Sunčevu svjetlost, a veliki je plus i to što se zna da uskoro slijede ljetni praznici i kraj svega, pa se onda skupljaju posljednji atomi snage za preživjeti što se preživjeti mora.

Sada nažalost nismo na kraju, već na samom početku. I s dolaskom ovog ružnog vremena koje je tipično za jesen, jutarnje buđenje ponovno postaje teško. Praznika nigdje na vidiku, a ljetne rezerve se polako troše i jutra postaju sve teža i teža. Najgori dio je svakako samo buđenje, pa ga se onda uvijek odgađa… Pa se nerijetko i zakasni na nastavu (u kojem god obliku ona bila).

Realno, malo stvari je gore od lošeg početka dana. Osim što ne stignete obaviti svoju jutarnju rutinu (koja bi svakako trebala sadržavati doručak i pranje zubi), vjerojatno ćete biti rastreseni i u žurbi. Odlazak u školu je sam po sebi često vrlo stresan, čak i u idealnim okolnostima, pa nisu potrebne još i ove komplikacije koje stvar čine samo još gorom. I na kraju krajeva, lijepo je imati par minuta mira za sebe ujutro. Kako imate što ljepše buđenje, donosimo u nastavku teksta.

San

Poprilično je očito, no možda je bitno napomenuti. Ako legnete spavati u tri ujutro, a morate se probuditi u šest, velike su šanse da će vam biti teško probuditi se. Najgore je definitivno kada se budite uz glavobolju zbog manjka sna, a odmah iza toga jest ono kada se ni ne možete razbuditi, već u polu snu gasite budilicu i padate nazad u san…Dok vas ne probudi sljedeća budilica.

Koliko god bilo teško ići spavati na vrijeme, zaista je neophodno. San je nevjerojatno bitan za normalno funkcioniranje i kroničan manjak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ako vam već instant glavobolja nije dovoljno zabrinjavajuća.

Ako uspijete poraditi na kvalitetnom snu, šanse su da će vam se tijelo već naviknuti na to da uvijek idete u krevet u isto vrijeme, te da se budite u isto vrijeme. To će olakšati buđenje jer se neće raditi o šoku. I ako ništa, izbjeći ćete početnu glavobolju koja garantira loš početak dana.

Budilica

Postoje dvije vrste ljudi: oni s jednom budilicom na koju se probude, te oni kojim budilica zvoni sat i pol te se tek na zadnju zaista i probude. Vjerojatno vam je jasno da je za lijepo buđenje bolje imati jednu budilicu… Nitko ne želi početi dan sa stresom neprekidne zvonjave, koju na kraju krajeva samo ignorirate.

Izdvojeni članak

Metoda Leonarda da Vincija: Evo kako se naspavati u samo 4 sata dnevno

Ipak, nitko nije bezgrešan pa je možda pametno imati dva alarma – jedan namješten da se oglasi u idealno vrijeme vašeg buđenja, te jedan koji će vas spasiti neopravdanog sata, čisto za svaki slučaj. Nemojte biti preoptimistični s namještanjem prve zvonjave, jer ćete se inače uvijek oslanjati samo na drugu, a to pokušavate izbjeći.

Bitno je također da imate ugodnu melodiju. Možda ste te sreće da vas bilo što može probuditi, no ako niste, nekolicina savjeta kako odabrati svoj alarm. Svakako pripazite da nije riječ o pjesmi koju inače slušate, zgadit će vam se. Nemojte odabrati ni nešto što je ‘prenasilno’, radije započnite jutro lagano. I naravno, dajte si vremena da se naviknete na novi zvuk!

Stanje u sobi

Vrlo je bitno da se budite u ambijentu koji će vas potaknuti na to da se ustanete rano ujutro. Nema ljepšeg od buđenja uz Sunce, no kako sada kreću sve dulje noći, to polako prestaje biti opcija. Ipak, iskoristite to dok još možete.

Bitnu ulogu, koja će sada postajati sve bitnija, igra i temperatura u sobi. I dok je možda ugodnije spavati u hladnijem prostoru, definitivno nema ružnijeg osjećaja od onog kada morate napustiti svoj topli krevet i uputiti se u hladan svijet. Probajte ipak sobu održavati dovoljno toplom da vam nije problem probuditi se, ili si pripremite ogrtač u blizini kreveta.

Još jedan veliki plus u ovoj priči jest i ako imate dobar raspored u sobi. Nemojte si zakrčiti put od kreveta do vrata, već namjestite tako da možete i u mraku uspješno izaći iz sobe, te putem skupiti sve što vam je potrebno. To će vas barem motivirati da se ustanete, odnosno neće vas demotivirati…