Pretraga

Čak 30.819 kandidata prijavilo maturu, ovo su najpopularniji ispiti: Krenuo je i naknadni rok

Proteklog četvrtka završile su prijave i odjave ispita državne mature u redovitom roku, a za sada je ispite prijavilo 30.819 kandidata. Najviše kandidata planira izaći na Matematiku, na obje razine njih 29.279, dok Hrvatski planira pisati 28.436 kandidata. Najpopularniji izborni predmet i ove je godine Fizika. Iako je redoviti rok prijava završen, pod određenim uvjetima kandidati mogu koristiti naknadni rok za prijavu.

Foto: srednja.hr

Još otprilike tri mjeseca dijeli nas od završetka srednjoškolskog obrazovanja za ovogodišnje maturante. Već su duboko ‘zagazili’ u proceduru oko državne mature, budući da su prijave ispita započele još 1. prosinca prošle godine, a s prvim danom veljače započele su i prijave studijskih programa. I dok se fakulteti, osim rijetkih koji su odredili raniji završetak prijava, mogu prijavljivati do objave konačnih rezultata mature, prijave ispita mature u redovitom roku završile su u četvrtak. Istog dana, podsjetimo, krenula je probna matura.

Najviše prijava na Matematici

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispite je ukupno u redovitom roku prijavilo 30.819 pristupnika, od čega je najviše strukovnjaka, 16.112, dok je gimnazijalaca 10.829. Ostalih kandidata koji su prijavili maturu u redovitom roku je 3.878.

Najviše pristupnika, čak 29.279 prijavilo je Matematiku, s time da više njih piše osnovnu razinu, 17.274, dok višu razinu planira pisati 12.005 pristupnika. Hrvatski se i ove godine piše na jedinstvenoj razini, a taj je ispit u redovitom roku prijavilo 28.436 pristupnika. Engleski namjerava pisati 27.463 pristupnika, s time da njih 17.715 želi izaći na višu razinu, a 9.748 na osnovnu.

Kada je riječ o izbornim predmetima i ove je godine ‘najpopularnija’ Fizika. Taj je ispit prijavilo 7.450 pristupnika. Po broju prijava slijedi Biologija koju namjerava pisati 5.297 osoba, a pri vrhu borja prijava je i Politika i gospodarstvo (4.712). Broj prijava po ostalim predmetima možete vidjeti u tablici ispod.

broj prijava ispita mature 2024 (2)

Broj prijava ispita mature po predmetima u redovitom roku 2024. | izvor podataka: NCVVO

Izdvojeni članak
Studenti na predavanju, Ekonomski fakultet u Zagrebu

Ovo su, nakon prvog tjedna prijava u 2024., najpopularniji studiji među maturantima

Naknadni rok za prijavu i odjavu ispita je 4. svibnja

Maturanti koji ne izađu na ispit koji su prijavili plaćaju trošak tog ispita. No, pod posebnim uvjetima kandidati mogu koristiti i naknadni rok prijave, promjene i odjave ispita koji je započeo u četvrtak. Prema Pravilniku o polaganju državne mature, opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita su, primjerice, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te teži zdravstveni problemi za vrijeme prijave ispita. Ove godine, naknadna prijava, promjena ili odjava ispita moguća je do 4. svibnja u 23:59 sati.

Učenici koji ove školske godine završavaju srednju u školama u Hrvatskoj trebaju se javiti ispitnom koordinatoru, ako naknadno žele prijaviti ili promijeniti prijavljeni ispit. Zamolbu za to dostavljaju školskomu ispitnom povjerenstvu. To povjerenstvo onda donosi odluku o opravdanosti zahtjeva i o tome obavještava NCVVO. Ostali kandidati zamolbu s priloženom dokumentacijom iz koje je vidljiva opravdanost razloga za naknadnom prijavom ispita, promjenom ispita ili promjenom razine ispita dostavljaju Centru na e-adresu: [email protected].

Obrasci zamolbe:

Uz popunjeni obrazac zamolbe potrebno je dostaviti skeniranu/slikanu dokumentaciju kojom se dokazuju razlog i opravdanost neprijavljivanja ispita ili promjene ispita u propisanom roku.

Isti rok, 4. svibnja važi i za odjavu ispita. Učenici koji ove godine završavaju školu za odjavu se moraju isto javiti ispitnom koordinatoru koji će ih uputiti u daljnje postupanje. Ostali kandidati javljaju se Centru na e-adresu [email protected] nakon čega će dobiti naputak o daljnjim postupcima.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.