Pretraga

Nema reklama: YouTube dodaje poseban video player na jednu vrstu sadržaja

A- A+

YouTube dodaje video player koji uklanja oglase, vanjske poveznice i preporuke na obrazovnom sadržaju. Svrha toga je, kako kažu, omogućiti gledateljima da izbjegnu ometanje tijekom učenja na platformi.

Foto: Unsplash

YouTube uvodi niz novih značajki za kreatore i institucije koje koriste platformu za obrazovni sadržaj. Jedna od novih mogućnosti upravo je i video player, koji na obrazovnom sadržaju uklanja vanjske poveznice, oglase i preporuke, a sve kako bi korisnici učili bez distrakcija.

Naime, kako prenosi The Verge, video player bez YouTubeovog algoritma za preporuku izrazito je pozitivna stvar za korisnike koji koriste platformu za učenje. Za one koji ne znaju, YouTubeov algoritam preporuka napravljen je da vas ‘zalijepi’ za ekran te može ponuditi sadržaj koji nema veze s učenjem, što može biti kontraproduktivno.

Za početak, novi video player napravljen protiv distrakcija, bit će dostupan obrazovnim tehnološkim tvrtkama kao što su EDpuzzle, Google Classroom, Sveučilište Purdue i Purdue Global. Taj će se broj s vremenom proširiti.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Toni Milun pokazao svoj prvi video na YouTubeu: ‘Što kažete na frizuru?’

Osim toga, YouTube će omogućiti kreatorima koji stvaraju obrazovni sadržaj lakšu monetizaciju. Kako navode, početkom sljedeće godine određeni će kreatori moći napraviti besplatne ili plaćene tečajeve s popisima za reprodukciju. Ako gledatelj kupi tečaj, moći će gledati sadržaj bez oglasa i reproducirati videozapise u pozadini.

Uz to, YouTube je najavio i novu značajku za kvizove, koju će kreatori moći javno postaviti na svom kanalu. Riječ je, naravno, o kvizovima obrazovne tematike. Ta će značajka biti dostupna u narednim mjesecima.