Pretraga

Od jeseni besplatno voće, povrće i mlijeko za sve učenike u Hrvatskoj, ali pod jednim uvjetom

A- A+

Velikom broju hrvatskih školaraca, što u osnovnim, što u srednjim školama, obroci organizirani u školi nisu dostupni. Od jeseni se i to mijenja. Naime, kako bi se potaknulo povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od iduće školske godine, Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. No, uvjet koji škola mora ispuniti jest taj da se javi na javni poziv, inače ništa od besplatnog voća.

Foto: pixabay

Kako je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede, Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za njenu je provedbu ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda.

Izdvojeni članak

Od sljedeće godine besplatno voće i mliječni obrok za srednjoškolce

Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola. Svaka škola koja želi sudjelovati u programu mora odabrati lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće, te mlijeko, jogurt, vrhnje i slično. Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine, obavještava Ministarstvo. 

No, da bi učenici ostvarili pravo na ove besplatne obroke, njihova se škola najprije mora javiti na javni poziv, te u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poslati zahtjev za iskazom interesa za raspodjelu voća i povrća, mlijeka i/ili mliječnih proizvoda. Rok da to učine je dva tjedna od dana objave javnog poziva (30. svibnja). 

Nakon prikupljenih zahtjeva Agencija za plaćanja će 20. lipnja 2017. na internetskoj stranici objaviti popis škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i procijenjenim iznosom potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati, kao i popis dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi. Zatim škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača koji proizvode svoje proizvode u blizini škole, obavještava Ministarstvo poljoprivrede.

Javni Poziv za odabir Škole_Školska Shema by srednja.hr on Scribd