Pretraga

Velika je razlika između roka trajanja ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’, a većina ju ne zna

A- A+

Podaci kojima je kroz istraživanje došlo Ministarstvo poljoprivrede govore kako čak dvije trećine hrvatskih građana ne razumije razliku između navođenja roka trajanja ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’. Kako ona postoji i bitna je, a mnogi na nju ne obraćaju pažnju, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je spot u kojemu objašnjava razliku između ta dva pojma.

Foto: srednja.hr

Nerazumijevanje navoda ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’ uz datum na ambalaži proizvoda može dovesti do konzumiranja hrane koja nije sigurna. No, istovremeno to dovodi i do nepotrebnog bacanja zdravstveno ispravne hrane.

Izdvojeni članak

Misterij razriješen: Treba li kečap držati u frižideru ili ne

Upravo su iz tih razloga Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu pokrenuli informativnu kampanju. Putem spota poznati glumac Vedran Mlikota potrošačima objašnjava tu razliku na jednostavan način.

– Navod ‘upotrijebiti do’ ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati,  jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati  neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje (npr. svježe mlijeko, svježe meso, svježa riba i sl.). Navod ‘najbolje upotrijebiti do’ govori o kvaliteti hrane, tj. nakon njegovog isteka hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije bilo oštećeno. Međutim, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete jer hrana primjerice počne gubiti aromu i sl. Važno je naglasiti kako izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna. Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju, ako nije pravilno čuvana. Stoga, apel Ministarstva poljoprivrede i HAH-a ide i u smjeru i pravilnog čuvanja hrane, u skladu s navodima na deklaraciji, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.