Pretraga

Od sljedeće godine besplatno voće i mliječni obrok za srednjoškolce

A- A+

Europski je parlament usvojio nove uredbe o uvođenju voća, povrća i mliječnih obroka u škole. Zahvaljujući hrvatskim europarlamentarcima ta će uredba vrijediti i kod nas, te će tako 500 tisuća školaraca imati besplatno voće i mliječni obrok.

Screenshot: RTL Danas

Jednom tjedno učenici osnovnih škola uz uobičajen obrok dobivaju besplatno voće i mliječni obrok i to zahvaljujući Shemi školskog voća i mlijeka.

Bit će uključeno pola milijuna školaraca

Izdvojeni članak

U riječke se škole uvodi ‘Školica zdrave prehrane’

Tijekom 2013./14. u projektu Shema školskog voća i povrća sudjelovalo je 720 osnovnih škola odnosno 138 tisuća učenika od 1. do 4. razreda. Od školske godine 2014./15. priliku da sudjeluju dobili su i učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole. Njima se voće i povrće nudi kao zaseban obrok, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu, neovisno od obroka u okviru redovite školske prehrane.

– Rado jedu pogotovo kada vide jedni od drugih, onda vrlo rado uzimaju svi voće, kaže za RTL učiteljica OŠ Frana Krste Frankopana, Kristina Daloš.

Besplatnom voću vesele i klinci, jer znaju da je zdravo.

– Sve dobro iz voća ide u kosti, zube, oči, mudro je zaključio jedan školarac.

Besplatno voće jede 290 tisuća učenika iz 770 osnovnih škola, a od iduće školske godine imat će ga i srednjoškolci, ukupno pola milijuna učenika.

Što je zapravo Shema školskog voća i povrća?

Izdvojeni članak

Usporedba studentskog smještaja, prehrane i Bolonje u Zagrebu i Ljubljani

Radi se o nacionalnom projektu čiji je cilj oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te omogućavanje školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća.

U provedbu projekta uključeni su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravlja, MZOS, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Savjetodavna služba i Agencija za odgoj i obrazovanje.
Sheme školskog voća i mlijeka bit će objedinjene, a godišnji europski proračun za njih će od ove godine biti povećan za 20 milijuna eura.

– Shema školskog voća je svakako dobar primjer kako djecu potaknuti od najranije dobi da usvajaju zdrave prehrambene navike i da radije biraju pola jabuke od vrećice čipsa, kaže učiteljica Kristina.

Uz to što promiče zdrave prehrambene navike projekt ima i socijalnu dimenziju jer roditelji čak 17 tisuća školaraca ne mogu svojoj djeci priuštiti topli obrok.

Od sljedeće godine besplatno voće i mliječni obrok za srednjoškolce
Share via
Copy link
Powered by Social Snap