Pretraga

Od jeseni po 10.000 kuna dobivaju slavonski studenti ovih nepopularnih smjerova

A- A+

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku u utorak je otvorena 4. poljoprivredna konferencija Slavonika. Na njoj je gostovao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je najavio stipendije od 10.000 kuna za studente viših godina poljoprivrednih smjerova.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo poljoprivrede će od ove jeseni sa 10.000 kuna godišnje financirati stipendije svim redovnim studentima koji upišu višu godinu (od druge do pete) bilo kojeg poljoprivrednog smjera na fakultetima u slavonskim županijama. To je jučer najavio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji se susreo sa studentima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Izdvojeni članak

Studenti nastavu slušaju u jaknama: Vani minusi i snijeg, a grijanja na fakultetu – nema

– Sa studentima sam razgovarao o smjeru u kojem ide naša poljoprivreda i je li u skladu s njihovim potrebama. Pozvao sam ih da se i dalje trude i svojim znanjem doprinesu razvoju hrvatske poljoprivrede. Nagradit ćemo njihovo znanje i trud, pa će Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni sa 10.000 kuna financirati sve stipendije redovnih studenata poljoprivrednih smjerova u Slavoniji koji upišu višu godinu. I to je dio Projekta Slavonija – velikog i važnog projekta koji neće ostati samo na papiru, kazao je u utorak Tolušić.

Inače, tema ovogodišnje konferencije Slavonika nekako je i išla u smjeru pomlađivanja poljoprivrede i njenih perspektiva.

– Osobno me veseli interes studenata za ove teme i za razgovor o budućnosti. Kažu da su mladi kritična i zahtjevna publika, ali upravo to i tražimo. Takva energija treba biti pokretač svima nama koji smo na pozicijama donošenja odluka koje će se odraziti na ove generacije koje dolaze. Njima smo odgovorni i njihov sud i mišljenje je važno, zaključuje Tolušić.

Inače, najvećem fakultetu te vrste u Slavoniji, Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, popularnost među maturantima strmoglavo pada. Kako piše portal Agroklub.hr, kvota za upise u ovu godinu iznosila je 444 mjesta, a upisano je svega 196 studenata, što bi značilo da nije popunjena niti polovica mjesta.

Od jeseni po 10.000 kuna dobivaju slavonski studenti ovih nepopularnih smjerova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap