Pretraga

Ovaj smo mobitel baš dugo iščekivali: Sjajna kamera i najnoviji Android za relativno nisku cijenu

A- A+

Google Pixel 4A, jeftinija verzija flagshipa, upravo je ugledao svjetlo dana. Sjajna foto kamera, najnovija verzija Android sustava s očekivanim nadogradnjama u narednih nekoliko godina, solidno trajanje baterije. Sve to za relativno nisku cijenu od 349 američkih dolara.

Google će s isporukom novog Pixela 4A krenuti 20. kolovoza. Kao i druge kompanije na tržištu, a vjerojatno uslijed globalne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, mobitel kasni od uobičajenog. Google Pixela 4A u standardnom bi modelu trebao koštati 349 američkih dolara. The Verge je mobitel dobio nešto ranije. S njim su se poigrali par dana pa napravili detaljnu recenziju.

DOBRE I LOŠE STRANE

DOBRE STRANE: 349 dolara za čak 128 gb prostora za pohranu, odlična kamera za fotografiranje, solidno trajanje baterije
LOŠE STRANE: ‘trzanje’ i blokavanje uslijed velikog opterećenja, tek prosječna videokamera, nema bežičnog punjenja

Najbolja stvar je kamera

Čak i kada bi kamera bila jedini razlog da kupite Pixel 4A, to bi bilo dovoljno. Ne radi se o hardverski nešto uznapredovalom, futurističkom komadu opreme. Na stražnjoj strani nalazi se Sony IMX363 senzor od 12,2 megapiksela koji Google koristi na svojim flagship uređajima već nekoliko godina. Na prednjoj strani nalazi se senzor od 8 megapiksela.

Izdvojeni članak

Apple najavio kada će izaći novi iPhone: Evo kako će izgledati

Međutim, kamera jednostavno radi. Kada fotke napravljene na Pixelu 4A usporedimo s njegovim starijim, sposobnijim, skupljim bratom Pixelom 4, vidimo da se uopće ne razlikuju. Kada usporedimo Pixel 4A s drugim mobilnim uređajima u istom razredu, primjerice s novim iPhoneom SE, primjećujemo da ga gotovo u svim aspektima fotografije pobjeđuje. Posebno se to vidi na fotkama gdje je korišten noćni način kojeg je, usputno, iPhone uveo tek na najnovijim uređajima koji koštaju više od tisuću eura. Osim toga, još od nekih značajki kamere su da možete zumirati čak do 7x, a softverska obrada fotografije je toliko dobra da se dosta detalja zapravo uspije sačuvati. Jedini minus kod ove kamere je u tome što se radi o jednostrukom senzoru – nema širokokutnog ili teleobjektiva – koji bi donijeli neke zanimljive fotografske mogućnosti.

Najnoviji Android i godine ažuriranja

No, što zapravo tu kameru komplementira i softverski dio. Pixel, kako ga proizvodi Google čiji je Android operacijski sustav, dolazi s čistim Androidom. Iako mu nedostaju neke fensi značajke, čisti Android na Pixelu ima prednost u tome što je brz, jednostavan za korištenje i što se za njega mogu očekivati nadogradnje u narednih nekoliko godina. To nije slučaj za Android pametne telefone drugih proizvođača, posebice ne u tom cjenovnom ragnu.

Hardware nije ništa posebno

Hardverski dio Pixela 4A nije ništa posebno. Ima ok bateriju kapaciteta 3.140 mAh, Qualcom Snapdragon 730G koji će podnijeti sve dnevne zadatke, no ponekad pod opterećenjem dolazi do blagog ‘trzanja’. Kamera je, uglavnom zahvaljujući softveru, dobra, no činjenica da nema mogućnost snimanja 4K u 60 sličica po sekundi je definitivno minus. Općenito, kvaliteta snimanja videa nije na razini na kojoj se, recimo, nalazi novi iPhone SE koji je u sličnom cjenovnom rangu.

Dobra je stvar što novi Pixel dolazi sa stereo zvučnicima te utorom za slušalice koji danas rijetko možemo naći na novim telefonima. Standardni utor za punjenje je USB C s punjačem od 18W što omogućava dosta brzo punjenje ‘out of the box’. Međutim, značajan minus to što Pixel nema mogućnost bežičnog punjenja i 5G povezivosti.

Možda najbolja hardverska stvar koju dobivamo u cijeni ovog telefona je OLED displej veličine 5.8 inča s ‘hole punch’ kamericom i razlučivosti 1080 x 2340. To ukupno čini gustoću pixela od 443 piksela po inču. Kada to usporedimo s iPhoneom SE koji ima, doduše jedan od najboljih LCD displeja, ali nema kontrast i jakost boja kao OLED, te je gustoća piksela tek 326 ppi, vidimo da je Pixel 4A tu puno napredniji. Osnovni model mobitela dolazi s čak 128 gb prostora za pohranu te 6 gb radne memorije.

Detaljniju recenziju Pixela 4A možete vidjeti u videu ispod koji je pripremio The Verge.