Pretraga

Pregled YouTube sadržaja počinje se naplaćivati

A- A+

Najpopularniji video servis na internetu YouTube uvest će naplaćivanje pregleda svojih video sadržaja, na pojedinim specijaliziranim kanalima. Vijest bi trebala biti potvrđena već ovog tjedna, a u prvom mahu novim režimom će biti obuhvaćeno 50 kanala. Pretplata bi trebala iznositi dolar i 99 centi.

Apsolutna dostupnost video sadržaja na najpopularnijem internetskom servisu YouTube-u mogla bi uskoro prestati. Nagađa se da će Google u čijem je vlasništvu servis isprva na 50 specijaliziranih kanala uvesti mjesečnu pretplatu od dolar i 99 centi. Uplatom ovog iznosa korisnicima će se omogućiti i proizvodnja različitih video sadržaja poput filmova i serija, piše Financial Times.

Izdvojeni članak

Milijardu pogleda na YouTubeu

Odluka bi trebala biti potvrđena već ovog tjedna, a sukladna je već prije poznatim nagađanjima o naplati YouTube sadržaja koja kreće na proljeće. Prihodi od oglašavanja na video servisima u stalnom su rastu, međutim još uvijek su nemjerljivi s televizijskim. Ove godine trebali bi iznositi 4,14 milijardi dolara što je oko 2,5 posto od ukupne svote koja se izdvaja za reklame.

Na YouTubeu zasada nisu potvrdili vijest o naplati sadržaja s pojedinih kanala, ali da ‘razmatraju stvaranje pretplatničke platforme koja bi dodatno obogatila ponudu sadržaja i uz postojeće modele stvorila još jedan način zarade za naše korisnike’.

Najpopularniji video servis u proteklih je godinu i pol uložio oko 200 milijuna dolara za unapređivanje svojih desetak start-up kanala.

Mjesečno više od milijardu ljudi koristi YouTube, a pregleda se oko šest milijardi sati sadržaja.