Pretraga

Prvi video zapis na YouTubeu

A- A+

 

Svake se minute na YouTube-u postavi 20 sati video zapisa iz cijeloga svijeta. Zanima vas kada i koji je objavljen prvi? Ukoliko ste očekivali nešto spektakularno, zanimljivo ili smiješno, moramo vas razočarati. 

YouTube je osnovan 14. veljače 2005.godine, ali je prvi video zapis postavljen tek dva mjeseca kasnije. Riječ je o snimci  Yakova Lapitskya pod nazivom Me at the zoo. Nastala je u zoološkom vrtu u San Diegu, a traje svega 18 sekundi. Snimku je postavio Jawed Karim, jedan od osnivača stranice, 23. travnja 2005.godine. Danas broji skoro sedam milijuna pogleda i oko 45 tisuća komentara. Vjerojatno nam je najsmješniji komentar, pogledavši današnji utjecaj stranice, objavljen prije 5 godina: “huh, I wonder what will become of this youtube thing”. Svi znamo da je YouTube danas postao sinonim za video zapise i njihovo dijeljenje putem interneta.

Na prvi pogled video nije posebno zanimljiv ili od neke velike važnosti, ali tih 18 sekundi započelo je pravu revoluciju u svijetu video zapisa na internetu.