Pretraga

Razgovarali smo s ‘ovisnikom’ o norijadi: Slavio je s maturantima čak osam puta, a danas je i deveti

A- A+

Nije tajna da se na norijadi luduje i da se taj dan pamti cijeli život. No, ako vam se baš svidi na norijadi, dobra je vijest da ih možete proživjeti više. Toga je ponajviše svjestan bivši maturant XVI. gimnazije, Martin Kelemen, koji je bio na ukupno osam norijada, a danas je i na devetoj. Martin nam je u razgovoru otkrio koja mu je norijada ostala najviše u sjećanju, ali i što se kroz godine promijenilo.

Norijada 2022. Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Neki kažu da se norijada pamti cijeli život. Neki, također, tvrde da se maturira samo jednom i da je odlazak na norijadu obavezan, bio to tvoj tip zabave ili ne. Međutim, norijada ne treba biti samo jedna. To upravo dokazuje i slučaj Martina Kelemena, bivšeg maturanta XVI. gimnazije te sadašnjeg studenta VERN-a, koji je svoju norijadu odradio 2015. godine, ali je nakon toga sudjelovao na još njih sedam. Dakle, naš sugovornik je ukupno bio na osam norijada, a danas je i na devetoj.

Izdvojeni članak

Ispovijesti brucošice: Norijada mi je bila najgori dan u srednjoj

‘Sve norijade su mi posebno drage’

Može se reći da Martinova norijada nije bila konvencionalna. Bio je na Trgu bana Josipa Jelačića kao i ostali te je sudjelovao u hodu do Bundeka, ali su on i njegovi prijatelji ipak odlučili otići u obližnji kafić te tamo nastaviti svoje druženje. Iako mu je, kako kaže, bilo zaista predivno, htio je vidjeti kako je to otići na Bundek, pa je to jednostavno učinio sljedeće godine i ‘zarazio se’ norijadama. No, to nije jedini razlog zbog čega im se svake godine vraća.

– Na toliko norijada sam odlučio ići da provedem vrijeme sa svojim prijateljima koji su maturanti. Sve norijade su mi posebno drage, prvenstveno zbog emotivnih trenutaka. Maturanti se prisjećaju svog zajedničkog druženja u školi i jako mi je drago da to cijene. To, na kraju, cijenim i ja, objašnjava nam Martin.

Na pitanje koja mu je norijada ostala u najboljem sjećanju, a koja u najgorem, Martin kaže da ne može točno to reći. Prisjetio se da je prošle godine puhao jaki vjetar i da se nije moglo piti bez da prljavština ulazi u čašu. Uz to, bilo je i najmanje njegove ekipe, tako da može reći da je ta norijada bila prosječna.

Nekada nije bilo toliko organizirano

– Najbolje sjećanje bila je norijada 2020. godine za 2001. godište. Vladala je korona i norijada je bila samo na školskom igralištu moje bivše škole, XVI. gimnazije. Bili su svi iz generacije, preko 100 ljudi, a došli su i profesori, pa je bila kao nekakva privatna zabava, govori Martin.

Kroz sve te norijade, Martin nije mogao ne primijetiti da su se neke stvari kroz godine promijenile. Prvenstveno kaže da je posljednjih godina to sve organiziranije, ponajviše kad je riječ o izvođačima i glazbi na Bundeku. Toga, kako kaže, nije bilo u tolikoj mjeri 2015. godine. Tada su maturanti ponajviše sjedili svugdje po Bundeku i puštali glazbu s mobitela, a sada je to, kako napominje Martin, više napravljeno kao nekakav ozbiljniji event. Kako god da bilo, ističe da se nikada na norijadi nije osjećao out of place ili prestaro. Štoviše, kaže da je normalno da se na norijadi zabavljaju i oni koji nisu maturanti.

– Preporučio bih svima da odu na norijadu, barem na kratko, trebaju to iskusiti. Najbitnije je da budu sa svojim prijateljima i da se svi međusobno zabavljaju, zaključuje Martin.