Pretraga

Rješenje za Mornara: Najjeftinije računalo na svijetu košta kao i pizza

A- A+

Ministar Mornar nedavno je izjavio kako nema dovoljno novca da informatika postane obavezan predmet u osnovnim školama. Čini se kako bi ministrov problem mogao biti riješen. U prodaji je najjeftinije računalo u povijesti!

Vimeo

Izdvojeni članak

Riječko superračunalo Bura među 500 najjačih na svijetu

Dane kada ste za računalo izdvajali velike svote novca možete polako početi zaboravljati, piše Motherboard. U prodaji je najjeftinije računalo ikada. Raspberry Pi koštat će tek 5 dolara, što je cijena pizze ili tri piva u kafiću.

Ok, Raspberry Pi nije ‘pravo’ računalo. Morate imati vlastiti ekran, tipkovnicu i miš. Ali glavna stvar je tu i nevjerojatno je jeftina. Za pet dolara dobit ćete procesor od 1GHz i 521MB SDRAM-a radne memorije. S time možete pokrenuti  programe poput Scratcha, Minecrafta i Sonic Pi. Jednostavni alati za programiranje poput spomenutog Schratcha izvrsni su za prve korake u programiranju.

Valjda jedino što je bolje od računala koje košta 5 dolara je besplatno računalo. E pa, i to je dostupno. Tvrtka koja proizvodi Raspberry Pi izdaje i časopis o računalima imena MagPi.Uz najnoviji broj magazina kao poglon dijeli se Raspberry Pi. To je valjda prvi put da se uz časopis o računalima može dobiti računalo.

Ova će cijena, izgleda, ostati najniža cijena računala u doglednom vremenu.

– Za sada ne možemo ići niže od ovoga. Spustili smo cijenu s vrijednosti četiri Starbucks kave na vrijednost jedne, izjavio je direktor firme Raspberry Pi Trading Eben Upton.

Više pogledajte u videu.