Pretraga

Savjeti za duže i gušće trepavice

A- A+

Svaka žena kojoj je stalo do lijepog izgleda želi velike i zavodljive oči. No nisu samo oči te koje pomažu licu da postane ljepše, odnosno makeup-u da bude primamniji. Kao što već znamo, bilo da su umjetne ili prirodne, trepavice zaokružuju cijelu priču, a maskara je jedini proizvod kojeg koristi apsolutno svaka žena. 

MASKARA 

Kao što sam prije spomenula, maskara ne samo da je najprodavaniji proizvod dekorativne kozmetike već velik dio žena koristi samo to kao pomagalo pri uljepšavanju. Svi ju znamo staviti (barem na gornje trepavice), ne zahtjeva previše brige i bar tu ne možemo pogriješiti kad se radi o šminkanju! Rok maskare pretpostavljamo prema njenoj suhoći, posuđujemo su prijateljicama i kolegicama, ponekad nam četkica padne i na pod pa ju malo pobrišemo i nastavimo koristiti… Najbolja kvaliteta maskare jest ona, kada ti se baš i neda ukloniti maskaru prije spavanja, samo odeš leći s njom, a ujutro se probudiš lijepa i našminkana! Ili ju polovično skineš tek toliko da ti srce bude na mjestu. Ma prekrasno… I onda se pitaš zašto imaš rijetke i kratke trepavice?! 

PRVI KORAK – NJEGUJ

Prvo što bismo sve trebale učiniti jest zapitati se “Skidamo li maskaru pravilno?“. Ukoliko netko ne zna, za uklanjanje maskare postoji tzv. emulzija ulja u vodi (u prozirnim bočicama nalazi se plava tekućina koja kao da pluta na prozirnoj tekućini), koja je namijenjena upravo za uklanjanje maskare, olovke i/ili sjenila s očiju. Naravno, i maramice za uklanjanje šminke dolaze u obzir i to ne one za bebe jer, zapravo, one nisu za to namijenjene, ali u obzir ne dolazi mlijeko za čišćenje. Ono služi za skidanje ostatka šminke sa lica i vrata. Također se zapitajte “Trljate li oči prilikom čišćenja?” . Odnosno, radite li to grubim pokretima ili pak imate obzira prema svojim očima i trepavicama? Jer, ne bih vam ni ja stajala kao ukras na oku da me stalno mučite! 

DRUGI KORAK – NE PRETJERUJTE

Ovoga puta dobro razmislite kakav efekt želite postići nanošenjem maskare. Postoji puno maskara različitih vrsta kao što su maskare s različitim četkicama, one vodootporne i obične, različitih boja, maskare ovisno želiš li gučće ili duže trepavice, ili čak oboje. Sve kombinacije su dostupne, a vi odlučujete što kupiti. No ono na što ne obraćamo dovoljno pažnje su vodootporne maskare.

Pošto, očito, sadrže više kemije, vodootporne maskare i nemaju neku izuzetno važnu funkciju i vjerujem da vam nije od presudne važnosti. Razumijem kada je u pitanju ljeto i more i to opravdavam, no je li zbilja potrebno i ostatak godine nanositi takvo nešto na oči? Osim što ima višak nepotrebne kemije, ona se i puno teže uklanja od drugih običnih maskara (za takav tip postoji emulzija ulja u vodi, ali za vodootpornu šminku). I što onda radi jedna, meni poznata, djevojka; koristi takvu maskaru cijeli dan, dođe doma, krene skidati maskaru s krivim sredstvima, maskara se ne predaje, počne trljati oči, maskara i dalje stoji tamo, skine polovično (s tim da u tu skinutu polovicu spadaju one otpale trepavice), ode spavati, a pore lijepo upijaju preko noći onaj ostali višak koji šteti i trepavicama i očima. Običnoj maskari ništa ne nedostaje te sasvim dobro obavlja funkciju uljepšavanja trepavica. 

TREĆI KORAK – BRINI

Tek kada ste ispunile sve prijašnje korake o brizi, možete krenuti na ovaj “Treći“. Ovaj korak malo je kompleksniji, a radi se o pravilnoj prehrani. Naime, smatram da nije potrebna nikakva “dijeta”, kao što bi neki predložili, samo zato da nam rastu gušće i duže trepavice, već je potrebno uzimati vitamin E koji je zaslužan za što zdraviji rast dlake. Može se naći u raznolikoj hrani, ali i u kapsulama. Potrebno ga je svakodnevno unositi kako bi se kroz mjesec dana mogla primjetiti razlika. Dobra vijest je što utječe dobro i na rast kose i obrva, a loša vijest je što isušuje dlaku. Kako biste izbjegle isušivanje, što je potpuno suprotno onome što želimo postići, vitamin E trebao bi se konzumirati uz vitamin C (čitaj: jedno ne može bez drugoga). Ovo je najbolji i najzdraviji način da nahranite svoje trepavice, obrve, kosu i budite sigurni da će vam se isplatiti. Također, znajte da ne ide sve preko noći – dlaka bi se mogla oporavljati i do nekoliko mjeseci jer je, ustvari, oštećen korijen dlake. No budite ustrajni, ne posustajte zbog toga jer nema boljeg načina za ljepši izgled.

KEMIJA NA KRAJU

Ukoliko ste razmišljali ili čak upotrebljavali neke od skupih preparata za rast trepavica (nadam se da se isplatilo), znajte da je sve to zapravo kemija koja vam se taloži negdje u organizmu. A vaša koža to pamti! 

Osim što su skupi, serumi također ne mogu napraviti čudo u tjedan – dva. Trebali bi se koristiti po nekoliko mjeseci da bi se vidio rezultat (sastav seruma ili krema upravo su vitamini i minerali koji su potrebni za rast, no razlika je u tome što su to sintetički vitamini i minerali, proizvedeni u laboratoriju). I još jedna informacija, takva vrsta pripravaka mogla bi vam promjeniti boju očiju i oštetiti vid.

Zato vrijeme je da brigu o onome što cijenimo podignemo na višu razinu.

Ja sam Antonija Novosel, profesionalni sam vizažist i medicinski kozmetičar, te još tekstova i zanimljivih sadržaja možete naći na slijedećem linku: https://www.facebook.com/A.N.makeupartist