Pretraga

Što više zagađuje, pranje rublja ili vožnja autom? Studente iznenadio točan odgovor

A- A+

Let avionom ili izgradnja kuće, pranje rublja ili kilometar i pol vožnje automobilom, što je štetnije za okoliš? Točan odgovor nije toliko intuitivan koliko se na prvu čini. To su pokazali i odgovori naših sugovornika koje smo ispitali o tome koliko poznaju utjecaj čovjeka na okoliš. Neki podaci su ih iznenadili, a mogli bi i vas.

Pitali smo studente da procjene što najviše zagađuje okoliš | foto: srednja.hr

Znate li koliko su vaše svakodnevne aktivnosti štetne za okoliš? Svaka ljudska aktivnost stvara određenu količinu stakleničkih plinova. Iako oni nisu jedini način na koji zagađujemo okoliš, važan su faktor koji doprinosi klimatskim promjenama. Odlučili smo, stoga, ispitati koliko građani poznaju ugljični otisak nekih aktivnosti poput vožnje autom, pranja rublja ili proizvodnje mesnih proizvoda.

Ugljični otisak je ukupna količina stakleničkih plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba ili aktivnost. Staklenički plinovi su, ukratko, skupina plinova koji doprinose globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama. Riječ je o važnom problemu, a u njegovo rješavanje ulaže se jako puno novca.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo znate li odvajati otpad: Mnoge zbunili tetrapak i kuhinjski ručnici

Izdvojeni članak

[VIDEO] Studenti pokušali prepoznati europske gradove s fotki, evo kako im je išlo

Primjerice, Europski zeleni plan, najvažniji plan suradnje članica Europske unije čiji je cilj učiniti Europu čišćom, zelenijom i održivom, raspolaže fondom od 1.8 bilijuna eura. Više o tome što Europska unija čini za okoliš pročitajte ovdje.

Zanimalo nas je koliko su naši sugrađani upoznati s tom temom, stoga smo za njih kreirali zabavan kviz. Prolaznike na ulicama smo pitali znaju li koje ljudske aktivnosti ispuštaju više ugljikovog dioksida, odnosno imaju veći ugljični otisak. Neki točni odgovori su ih poprilično iznenadili, a cijeli video pogledajte ispod. Želite li i sami pozitivno utjecati na okoliš, na ovoj ćete stranici pronaći praktične savjete za uštedu energije i zaštitu okolišta.

@srednja_hr Kako biste vi prošli na ovom našem malom testu? Više informacija o utjecaju ljudi na okoliš te što se čini po tom pitanju, možete saznati preko linka u opisu profila! 👆 #europskiparlament #hrvatska #klimatskepromjene #ocuvanjeokolisa #ugljicniotisak #zagreb #hrvatska #vox #okolis #ekologija ♬ original sound – srednja_hr

Razmišljate li još uvijek u kunama ili ste sve što plaćate već počeli izražavati u eurima? Dan kada će euro postati naša službena valuta sve je bliže. Odlučili smo, stoga, provjeriti koliko su građani spremni za ovu veliku promjenu i ispitali njihovu vještinu preračunavanja iz jedne valute u drugu. Provjerite kako su se snašli u članku ispod:

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo koliko su studenti spremni za prelazak na euro


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj