Pretraga

Studenti FSB Racing teama poslali pozitivnu poruku uoči tenzijama nabijene utakmice

A- A+

Formula Student je ugledno natjecanje na kojem se natječu sveučilišta iz cijelog svijeta, u poslovnoj prezentaciji te kvaliteti tehničkih i dinamičkih karakteristika bolida. Prošli vikend se održavalo u Mađarskoj, a među sudionicima se našao i FSB Racing Team iz Zagreba. U konkurenciji 45 svjetskih sveučilišta osvojili su 24 mjesto. Prilikom utrke u subotu Zagrepčanima je stradao prednji kotač. Osim njih u popravku bolida, nesebično su se uključili susjedi s istoka Srbi, ali i sa zapada Slovenci.

Foto: Facebook profil FSB Racing teama

FSB Racing team studentska je udruga koja djeluje kako bi studenti zagrebačkog sveučilišta, konstrukcijom formula bolida stjecali praktično iskustvo u sastavljanju strojeva, te time bili konkurentniji po završetku studija. Prošli vikend su sudjelovali na Formula Student natjecanju u Mađarskoj, gdje se natječu studentski konstruktorski timovi iz cijelog svijeta, te osvojili sa svojim bolidom Arctos 24 mjesto u konkurenciji 45 timova. Treba naglasiti da vozila mnogih sveučilišta nisu zadovoljila osnovne tehničke uvjete, pa nisu mogla ni nastupiti.

Izdvojeni članak

FSB Racing Team predstavio novi bolid za međunarodno natjecanje Formula Student

Susjedi uskočili u popravci bolida

Prema propozicijama Formule Student bolid mora biti jednosjed do 610 kubika, a na natjecanja se sastoje od statičkog i dinamičkog dijela. Pri tome se u statističkom segmentu ispituje troškovnik, poslovni plan te dizajn bolida, dok se dinamički dio sastoji od četiri vožnje, odnosno utrke izdržljivosti, ubrzanja, sprinta te takozvane osmice, u kojoj se ispituje kvaliteta ovjesa i svojstva zakretanja.

– U subotnjoj utrci naš se bolid oštetio prilikom sudara, točnije ovjes na prednjem lijevom kotaču. Kako je glavna utrka, ona izdržljivosti u nedjelju, trebalo je popraviti i pripremiti bolid za nju. Inače je dozvoljeno sat vremena popravljati vozilo u boksu, ali nama je učinjen ustupak, pa smo ga mogli sređivati dva sata.

U tijeku popravka, uskočio nam je srpski tim i posudio neke potrebne dijelove, ali i slovenski, austrijski i njemački, te smo ga na kraju uspjeli dovesti u red za nedjelju. No u sedmom smo krugu nedjeljne utrke diskvalificirani, jer nam je otkazao drugi dio. Šteta jer bi smo bez toga zasigurno bili ukupno između 10. i 15. mjesta, govori nam voditelj marketinga FSB Racing teama Marko Šostar.

Izdvojeni članak

FSB-ovci izradili robot koji će obavljati kirurške operacije mozga

Imena hrvatskih životinja u nazivima bolida

Inače ideja o konstruktorskom studentskom timu, javila se još 2006. godine, kada je izrađen prvi bolid Kuna, s kojim su sudjelovali na poznatoj britanskoj stazi Silverstone, gdje se održavaju utrke Formule 1.

– Zatim je 2007. izrađen bolid Ris, a onda su neki studenti diplomirali, a javili su se i financijski problemi, pa se tim razišao 2010. Odmah sljedeće godine tim je ponovno okupljen, pa je već 2012. izrađen treći bolid pod nazivom Likos. S ovim smo bolidom u Silverstonu osvojili 24 mjesto u konkurenciji 103 sveučilišta. Posljednji i aktualni bolid Arctos konstruirali smo ove godine. Kao što vidite, sva četiri nose nazive po hrvatskim životinjama, podrobno nam objašnjava Marko.

S Arctosom je FSB Racing team već ove godine sudjelovao na natjecanju u Njemačkoj, gdje su također surađivali s istočnim susjedima.

– Kako ne postoji jezična barijera između nas i Srba, družili smo se i pomagali si. No u korektnim smo odnosima i s timovima iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Dakle imamo dobru suradnju i razmjenjujemo iskustva s drugim sveučilištima. Mi predstavljamo ekipu zagrebačkog sveučilišta. U našem su timu uglavnom studenti s FSB-a i FER-a, no imamo i jednu kolegicu s Ekonomskog fakulteta, a surađivali smo i sa studentima s Akademije likovnih umjetnosti, govori Marko Šostar.

Izdvojeni članak

Studenti FSB-a u Udruzi mehatroničara nižu zavidne uspjehe

Pozitivna poruka uoči tenzijama nabijene utakmice Srbije i Hrvatske

Na svome Facebook profilu FSB Racing Team jučer je postavio status, iz kojeg se obzirom da je danas dugoočekivana nogometna utakmica Hrvatske i Srbije može iščitati vrlo pozitivna poruka.

Formula Student ne poznaje granice, svi smo tamo s istim ciljem i kolegijalnost je na razini. U tjedan dana dijelili smo iste probleme i pomagali si, posuđivali svrdla i šelne… Pozdrav u Beograd i vidimo se na natjecanjima, ako bude sreće, svake godine!

Očitavao se i Marko o tome pitanju.

– Ne nismo stigli do teme utakmice sa srpskim kolegama, ali inače kada se takve utakmice dogode, prokomentiramo ih i ovisno tko bude pobjednik, ovi drugi dobiju porciju provokacija (smijeh), zaključuje Marko Šostar.