Pretraga

Formula Student Alpe Adria 2023: Prestižno studentsko STEM natjecanje ove godine završava u velikom stilu

A- A+

Subota je, 4. dan natjecanja. Vremenska prognoza obećava mnogo, čak 38°C. Već se od 7 sati ujutro na Rimac testnom poligonu u Mičevcu čuje komešanje ljudi, okretanje kotača po već uzavrelom asfaltu i šarafljenje iz bijelih poredanih šatora koje ljudi s obližnjeg aerodroma mogu slikati i staviti na Instagram prilikom polijetanja. Posjetitelji već znaju – nesnosna vrućina ih ne sprečava da prepune tribine i iskuse uzbuđenje utrke izbliza. Atmosfera (i kotači) su nabijeni uzbuđenjem iščekivanja dok se timovi pripremaju za još jedan uzbudljiv dan na stazi – vrijeme je za Endurance utrku, utrku izdržljivosti.

Foto: FSB

Još ne znate o čemu je riječ? Radi se o jednom od najprestižnijeg međunarodnog studentskog natjecanja – Formula Student Alpe Adria. Dakako, nije riječ o nikakvoj kemijskoj formuli, već o pravom bolidu jednosjedu, sličnom onom u kojem Max Verstappen već 10. za redom put osvaja Velike Nagrade F1. U tom natjecanju studentski timovi dizajniraju, konstruiraju, testiraju i utrkuju se upravo sa prototipovima trkaćih automobila. Automobili i njihova proizvodnja ocjenjuju se nizom pravila koje utvrđuju IMECHE (Institucija inženjera strojarstva) i SAE (Udruga inženjera automobilske industrije). FS je jedno od najprestižnijih natjecanja na kojem studentski timovi pokazuju teoretsko znanje na djelu.

Prvo takvo FS natjecanje održano je čak 1981. godine u organizaciji SAE. Sljedećih 18 godina natjecanje se održavalo u SAD-u, no zbog popularnosti projekt je proširen na Veliku Britaniju, Australiju, Japan, a potom i na neke od europskih zemalja. U Hrvatsku dolazi 2017. godine pod imenom FS Alpe Adria. Svrha Formule Student je pružiti studentima strojarstva (ali i drugih fakulteta) platformu na kojoj mogu konstruirati, iskusiti i učiti. Projekt je tranzicijska platforma za studente završnih godina do budućeg poslodavca i “ulaznica” u svijet inženjera koji spaja praktično iskustvo, komunikacijske vještine i poslovno planiranje.

– Većina naših najboljih radnika i velik dio radne snage upravo dolazi iz svijeta Formule Student, i to pogotovo iz Hrvatske koja nema razvijenu automobilsku industriju. Formula Student je nešto što je najbliže razvoju automobila, pa je za nas to odličan izvor ljudi. Ne mislim samo da su dobri u onome što rade, već su i entuzijastični oko toga, jer koriste svoje slobodno vrijeme kako bi usavršili svaki dio bolida. Ponosni smo što smo i ove godine pokrovitelji tako prestižnog studentskog natjecanja, ističe glavni pokrovitelj događaja Mate Rimac.

Kako je Formula Student natjecanje uopće stiglo u Hrvatsku?

Formula Student Alpe Adria (FSAA) regionalna je inačica Formule Student sa sjedištem u Hrvatskoj. Cilj je prije svega edukacija studenata, razvoj novih tehnologija, širenje STEM područja i umrežavanje. FSAA je službeno natjecanje (od 2022.) i jedino natjecanje te vrste u regiji. Natjecanje okuplja brojne europske i svjetske timove, a sve u cilju samopromocije i promicanja STEM područja, studentskog aktivizma i poslovnog umrežavanja. Domaća, ali i inozemna publika, ima priliku upoznati čari FS svijeta. Studenti dobivaju priliku za povezivanje i razmjenu iskustava kako bi u bliskoj budućnosti bolje kotirali na tržištu rada. Također, natjecatelji imaju priliku učiti od vrhunskih stručnjaka iz automobilske industrije budući da suci dolaze iz svjetski renomiranih automobilskih kompanija. Po broju stručnjaka iz Formule 1 i automobilske industrije FSAA je u samom vrhu Formule Student. Važnost projekta je u stvaranju prilika za mlade entuzijaste koji su budućnost STEM područja.

Prvo natjecanje održano je krajem rujna 2017. na čelu s karizmatičnim voditeljima Tiborom Kezeljem i Matijom Momčilovićem, s idejom spajanja regionalnih timova i kompanija. Sudjelovale su ekipe iz Rijeke, Zagreba, Splita, Beograda, Ljubljane i Maribora, a utrka je održana na karting stazi Bura u Šmriki, Rijeka. Ekipe su se natjecale u tri discipline: Ubrzanje, Autocross (brzi krug) i Endurance (utrka izdržljivosti). Nakon tri događanja, prošlogodišnje izdanje bilo je prvo službeno. Očekivani broj prijavljenih timova prelazio je 50, što znači više od 1000 studenata iz cijelog svijeta. Mjesto održavanja je kao i pretprošle godine Novi Marof, a trajalo je pet dana (23. kolovoza – 28. kolovoza) kako bi ekipe imale više vremena za tehničke preglede i kako bi broj automobila koji će sudjelovati u utrci bio veći.

Foto: FSB

Što se događalo ove godine na Mičevcu?

– Posjetitelji su ove godine mogli očekivati mnogo veći izbor događaja od samog natjecanja. Imali smo ponešto za svaki uzrast. Sponzori i posjetitelji su se mogli opustiti u našoj VIP zoni s terasom i pogledom na cijelo natjecanje, uz ponešto za pojesti i popiti, sve popraćeno glazbom našeg DJ-a. Djeca (ali i odrasli) su se mogla igrati na jednom od napuhanaca pored šatora, ističe Tibor.

– Svatko tko je bio član tima Formule Student ili barem čuo za to, zna koliko je to zarazno, koliko volje i truda odlazi u to i koliko neprospavanih noći je utučeno u bolid. Zbog toga smo se jednostavno morali okupiti i oformiti Formula Student Alpe Adriu kako bi našim sugrađanima iz Hrvatske, regije i inozemstva mogli približiti tu cijelu priču. Vjerujemo da će im se kroz godine sve više i više svidjeti, zaključuje Matija.

Karte za ulazak na natjecanje mogle su se kupiti preko sustava Entrio.hr, a posjetitelji su mogli dolaziti od utorka, pa sve do subote. Mogli su zaviriti u šatore dok su trajale ništa manje interesantne statičke discipline poput Engineering Design event-a ili Cost & Manufacturing event-a, no vjerujemo kako su glavnu pažnju ipak odnijele dinamičke discipline, svojevrsna kruna svakog FS natjecanja, gdje su se ispitivale konačne performanse svakog bolida. Kraljica svih je dakako utrka izdržljivosti u kojoj dva vozača voze bolid 22 km, a zamjena vozača se događa na 11. kilometru uz kratki tehnički pregled. Zanimljivo je kako na ovakvim natjecanjima povelik dio timova ne uspije doći do ove discipline, pa onda možete zamisliti uzbuđenje i navijanje timova koji gledaju svoj projekt na kotačima kako prolazi kroz zavoje nakon više mjeseci neprospavanih noći i mukotrpnog rada.

A gdje je spavalo nešto više od 1200 studenata za vrijeme natjecanja? U domu, hostelu ili možda hotelu? Zapravo su spavali u šatorima na NK Kurilovcu u Velikoj Gorici. Neki od vas se možda zgražaju čitajući ovu rečenicu, no to sve također ulazi u duh FS natjecanja. S time se svakako može složiti i Mario Erceg, nedavno okrunjeni Kralj kampa, kako su ga ovogodišnji studenti od milja nazvali.

– Moje zaduženje je jednostavno – moram se samo pobrinuti da svi ti studenti u kampu imaju struju, da nitko ne radi probleme i da u slučaju krizne situacije reagiram ispravno i na vrijeme, priča nam Mario koji je otprilike toliko puta koliko ima studenata rješavao probleme izbacivanja osigurača.

– Ponekad dani i noći znaju biti teške, no kada pogledate sretna i vesela lica svih tih studenata na kraju dana, nekako dobijete nagradu za dobro odrađen posao, nastavio je.

Foto: FSB

Fakultet strojarstva i brodogradnje i FSB Racing Team – neizostavan dio natjecanja

Među šatorima timova iz regije svakako se našao i onaj zagrebačkog FSB Racing Team-a koji je ove godine proslavio jubilarnih 20 godina rada!

– Prvi put imamo driverless, odnosno autonomni bolid koji je na ovogodišnjoj Alpe Adriji zasjao u Concept Class Driverless disciplini, dakle samo u statičkim disciplinama. Još je parkiran u garaži u fazi testiranja, kaže nam Petra Vukas, voditeljica driverless projekta FSB Racing Team-a.

Dio nekadašnjeg FSB Racing Team-a se također nalazi i u organizaciji FS Alpe Adrie.

– Jednom kada ozbiljno uđete u Formula Student svijet, teško da ćete izaći iz njega, kaže nam Petra Adamović koja je bila dio FSB Racing Team-a za vrijeme studentskih dana, a sada se nalazi u organizaciji FS Alpe Adrie. Ostali organizatori natjecanja su zadovoljni obavljenim poslom, a nakon kratkog odmora već stupaju u razradu plana za novu godinu.

– Cilj nam je što prije dobiti povratne informacije od svih volontera, sudaca, scrutineer-a i organizatora kako bi izbacili ono što nije bilo dobro i poboljšali ono što je bilo dobro za iduću godinu. Imamo i par odličnih ideja za koje jedva čekamo da vam pokažemo, kažu Tomislava Obrč i Luka Pavlović, jedni od organizatora natjecanja. A tek što su spremili za iduću godinu… u to ćete se morati uvjeriti sami dolaskom na Formula Student Alpe Adriu 2024!

Napisala: Petra Adamović

 

Copy link
Powered by Social Snap