Pretraga

Studenti snimili kratke serijale kako bi nam približili političke teme: Morate ih pogledati!

A- A+

Tema politike može se činiti prilično suhoparna. Postoje neka tijela u kojima sjede neki političari i onda oni jako puno pričaju o nekim odlukama, koje u konačnici mogu i ne moraju utjecati na naš život. Najčešće se u javnim istupima koriste izrazima koje baš ne razumijemo, što onda uzrokuje u našu apatiju, apolitičnost i općenito gubljenje interesa. No, odluke koje se donose na lokalnoj, nacionalnoj pa i nadnacionalnoj, odnosno, u našem slučaju, europskoj razini itekako utječu na naš život. Studenti Akademije dramskih umjetnosti su kroz kratke serijale odlučili približiti političke teme, kao što obrazovne politike, održivi razvoj i sprječavanje siromaštva onima koji baš ne razumiju ozbiljnost tih tema.

uredi eu

Scena iz serije Ured(i) EU | screenshot: YouTube CROSOL Platform

„Vladavina prava je naziv za pravni i politički koncept, odnosno oblik društvenog uređenja prema kojima bi se svi dijelovi društva, a prije svega predstavnici vlasti u svome postupanju morali voditi isključivo zakonima i običajima.“

Upravo ste pročitali definiciju vladavine prava. Jeste li je u potpunosti razumjeli? Da vas sad netko pita što je vladavina prava, biste li znali reći definiciju bez gledanja?

Često nam se definicije koje se tiču politike, prava ili ekonomije, one koje najčešće obrađujemo na satovima Politike i gospodarstva u srednjoj školi, čine prilično suhoparne. Ako si sami ne objasnimo to svojim rječnikom, odnosno uđemo u srž toga o čemu se govori, teško da ćemo moći razumjeti o čemu te definicije zapravo govore.

To je, u najmanju ruku, tužno, budući da ti pojmovi utječu na naše živote, samim time što živimo u demokratskom društvu, gdje svatko od nas ima određena građanska prava, ali i obaveze.

Studenti Akademije dramskih umjetnosti su u sklopu projekta Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – projekt predsjedanja EU 2019-2021 snimili tri serijala u kojima se upravo obrađuju naoko ‘dosadne’ teme koje se tiču politika Europske unije.

Približili nam važne teme

U tri serijala, od kojih je svaki serijal poseban na svoj način, studenti su obradili teme poput klimatskih promjena, vladavine prava, fake newsa, nejednakosti, ravnopravnosti spolova i slično. Sve serijale možete pogledati na YouTube kanalu CROSOL Platform.

Prvi serijal pod nazivom Ured(i) EU bavi se životima pet studenata kojima je pružena šansa od strane Europske unije da vode novoosnovani ured za mlade kako bi pronaći ideje kojima bi angažirali mlade ljude oko EU prioriteta i vrijednosti. Snimljen kao kratki sitcom koji podsjeća na popularnu seriju The Office, ovaj serijal na vrlo zabavan, ali razumljiv način, približava koncepte i suvremene političke teme kao što su vladavina prava, Brexit, proširenje EU i slično.

Drugi serijal pod nazivom Svjedok kritički propituje problem lažnih vijesti i njihov utjecaj na društvene sukobe. Kroz tri epizode upoznajemo se s radom portala koji objavljuje lažne vijesti o migrantima kako bi mobilizirao naivne građane na prosvjed protiv njih. Otkrivamo kako lažne vijesti izazivaju nenamjerne posljedice i kod publike uzrokuju netrpeljivost prema određenim društvenim skupinama koje doživljavaju kao krivce za probleme cijelog društva.

Treći serijal pod nazivom EUctionary zapravo je serijal kraćih video intervjua u kojima stručnjaci koji sudjeluju u stvaranju javnih politika pojašnjavaju temeljne koncepte kojima se bave u svojem radu. To su koncepti poput sprječavanje siromaštva, sprječavanje gladi, pristup obrazovanju, održivi gradovi i zajednice i slično.