Pretraga

Top 5ak: Nezaboravni filmski zlikovci

A- A+

         

Oni su psihopati, sadisti, ludi, genijalni, opsesivni, unakaženi, nemilosrdni, čarobnjaci, kanibali i nezaboravni. Oni su zlikovci s velikih ekrana. Koliko god neke od njih mrzili zbog prouzrokovanih noćnih mora, filmski negativci ponekad se pamte bolje od filma u kojem se pojavljuju.  

Naših top 5 su:

Freddy Krueger

Samo ga pogledajte! Freddy ima sve predispozicije da vam uđe u noćne more. Zapravo, to mu je glavna zanimacija. Kada ga roditelji djece koju je ubio spale, Freddy stvara pakt s demonima sna kako bi se osvetio. On čeka da njegova meta zaspe, zatim joj uđe u san i tamo je na originalan i brutalan način ubije. Onaj koji je sanjao više se ne probudi.  Strava u Ulici brijestova (1984.) Prvi je film iz horor serijala o Freddyu Kruegeru. Ako želite mirno spavati, ne preporučamo gledanje.

Lord Voldemort

Tom Marvolo Riddle crnokosi je dječak bezizražajnog lica, odgojen u londonskom sirotištu. Za vrijeme školovanja u Hogwartsu mijenja svoje ime u Lord Voldemort.  Ostalo je povijest, a diljem svijeta ta se povijest čitala i gledala više od 10 godina u filmovima o Harry Potteru. Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Izgovara najveći je crni mag s dušom podijeljenom na 7 dijelova. Mršavog muškarca, lica bjeljeg od kosti, spljoštenoga nosa, te crvenih očiju s prorezima umjesto zjenica, utjelovio je glumac Ralph Fiennes.

Harry Potter, the boy who lived…come to die, jedna je od njegovih rijetkih, ali upečatljivih izjava.

                                   harrypotter.wikia.com

Joker

 

Jack Nicholson ili Heath Ledger? Kojeg god Jokera preferirate, jedno je sigurno-Batman bez Jokera ne može. I obrnuto. Da nema Batmana, Jokeru bi bilo dosadno. Da nema luđaka koji hara Gothamom, Batman ne bi imao što raditi. Ovaj vječno nasmijani psihopat nerijetko na ekranu svog rogatog neprijatelja baci u drugi, ako ne i u treći plan. Siromaštvo, propala karijera stand-up komičara i tragična smrt žene i djeteta napravili su od Jokera beskrupuloznu zlu nakazu. On je lud, ali je i izrazito inteligentan. Ta kombinacija je ubitačna. Doslovno. Nikad mu nećemo oprostiti Robinovu smrt! 

                                  theleagueofheroes.yuku.com

Hannibal Lecter

Good evening, Clarice, reče Hannibal i postane dio pop-kulture. Psihijatar, psihopat i kanibal-tri su riječi kojima se može opisati negativac iz filma Kad jaganjci utihnu.  No, riječi nisu dovoljne za dočarati svu jezu koju je na velike ekrane donio Anthony Hopkins svojom maestralnom glumom. Iako se Hannibal Lecter pojavljuje u filmu svega 17 minuta, njegov utisak ostaje mnogo duže u glavama gledatelja. Bez fizičkih izobličenja, značajne tjelesne mase i prikazivanja njegovih zločina, dr. Lecter uspijeva zastrašiti sa začuđujućom lakoćom. Samo njegov pogled, riječ ili pokret čine gledatelja nervoznim, ali i prikovanim za ekran.   

                               lounge.moviecodec.com

Darth Vader (Anakin Skywalker)

On je najveći zlikovac u galaksiji. Izgled, zvuk, prisutnost i tragična priča Darth Vadera definiraju sagu Star Wars. Njegov tragičan pad i konačno iskupljenje čine ga jednim od najzanimljivijih filmskih negativaca. Ovaj nemilosrdni tlačitelj u Imperiji je pokazao zavidnu količinu brutalnosti i sadizma, a pozadinska priča njegova lika ne stane u ovaj Top 5ak.

Tek kada se pogleda svih 6 filmova, postaje očito kako je Star Wars više priča o Anakinovom iskupljenju, nego što je o Luke Skywalkeru. Darth Vader kriv je za valjda  najveći filmski preokret uz koji ide i ona slavna rečenica I am your father, (iako su mnogi uvjereni da je rekao Luke, I am your father.)

Moramo napomenuti da bi bilo teško rangirati ove osebujne likove po nekoj brojčanoj ljestvici. Unaprijed se ispričavamo svima onima koji smatraju da nije spomenut njihov najdraži filmski zloćo. Uz ovih Top 5 veličanstvenih, dali smo si za pravo spomenuti jednu žensku osobu koja je možda bolje od svih muških kolega pokazala zlo na ekranu. Ipak je njeno tijelo zaposjeo sam Nečastivi. Ultimativno zlo. Izvan konkurencije!