Pretraga

Top 5ak: Povratak sidekicka!

A- A+

On stoji sa strane u zadnjim sekundama. On nekad i pogine samo da junakovoj pobjedi da auru žrtve pa da se i ubojstva na pobjedničkoj strani opravdaju. On možda inače i nije neka legenda, ali sidekickovi koje ćemo sad nabrojati znali su zasjeniti i puno veće face. Ovo je homage vjernim pratiteljima, bez kojih bi zle osovine uvijek pobjeđivale, a mi bi ostali bez fora koje su često i najbolje u filmu.

5. Murko Munita (Predrag Vusović) – Kako je počeo rat na mom otoku

Možda ga niste prepoznali po imenu, ali kod sidekicka to uopće nije čudno. Ipak, Murka su zahvaljujući HRT-u svi gledali nekoliko desetaka puta pa je valjda jasno zašto je jedini domaći sidekick na listi. Mrzovoljan i rezigniran, kao da su se sve sile na zemlji, ovoga put u obliku JNA, urotile da ga odvoje od njegovog mjesta na šanku. Murko uvjek ima zadnju, a ta rečenica uvijek nasmije do pišanja. Jedna od najupečatljivijih uloga legendarnog Pređe. 

4. Tommy DeVitto (Joe Pesci) – The Goodfellas

Lako je biti dobar momak, ako je iza vas Joe Pesci. U šminkerskom odjelu fura zlatni sat i zove novo pića, a ako ga konobar prolije, prvo što nađe Tommy će mu zabiti u facu. S ovim pekinezerom među grubijanima stvarno nema zajebancije. On je čovjek koji rješava probleme bez obzira koliko teški bili. Problem je jedino što svako rješenje sadrži prskanje krvi po lakiranim cipelama, a nekad i lopatu usred noći. Jebiga, nekad se mora.

 

3. Sam Gamgee (Sean Austin) – Lord of the Rings

Sam je možda najveći sidekick ikad napisan, ali budući da nisam od plačipičkaste sorte, dolazi već na trećem mjestu. To što je nekad partibrejker ne umanjuje njegovu iskrenu odanost i požrtvovnost. Njegov doprinos uništenju prstena ogroman je, poglavito jer je Frodo cijelo vrijeme nešto tripovao bezveze te je na jadnom Samu ostalo da se snalazi. Brončana medalja.

2. Baldrick (Tony Robinson) – Blackadder

Možda vaša generacija nije gledala Crnu Guju, pa ću zato evo preuzeti na sebe odgovornost da vas obrazujemo po pitanju klasika televizije. U toj seriji Baldrick je vječito podređen Crnoj Guji i uvijek ima lukav plan koji je toliko glup da je genijalan. Zapravo, fore koje je Baldrick bacao preteča su trolanju. Pa ako vas zanima tko je djed svih trolova, pogledajte seriju.

1. Chewbacca (više glumaca) – Star Wars

Postoji mali milijun razloga zašto Chewbaccu staviti na prvo mjesto bilo koje ljestvice, pa i ove. Meni je na primjer najlakše shvatiti genijalnost ovog lika tako da zamislim kako je nastao. Pretpostavljam da je George Lucas razmišljao otprilike ovako: Legenda je ovaj Han Solo, ali nešto mu fali… neki sidekick… aha! Imam ga… imat će kopilota medvjeda koji stoji na zadnjim nogama i mrmlja nešto bez veze ali će ga razumjeti”. Eto, tako sam ja zamišljao nastanak prognanika sa planeta Kashyyyk, dok me Wikipedia nije naučila da je Lucas inspiraciju dobio vozeći se u autu sa psom na suvozačevom mjestu.

Iako eto, postoji koliko toliko racionalno objašnjenje, to ne umanjuje činjenicu da se je netko snimio film u kojem Jeti vozi svemirski brod. I da je taj film jedan od najboljh ikad.