Pretraga

Top5ak: Strip legende

A- A+

Ovaj top5ak predstavlja strip legende i to ne američke plačipičke/masovne ubojice u kostimima već junake koji još nisu pali u ruke holivudskim šminkerima, a nadamo se da i neće. Jači su u svojem crno bijelom okviru gdje mrkih pogleda jašu u suton, stišću filter cigarete grubim usnicama i nose hladnu pravdu za pasom.

mixer.ba

5. Martyn Mystere

Harvardski antropolog, stručnjak za jogu i ezoterične znanosti te zaljubljenik u klasičnu umjetnost. Ovo bi samo po sebi činilo fascinantnu ličnost, ali Martyn još barata i laserskim pištoljem, a najbolji prijatelj mu je neandertalac Java. Takvoj legendi ne trebaju ni trikovi ni plašt da bi rješavala misterije koje službena znanost ne može objasniti. Ovog junaka i njegovu uzrečicu Vragovi pakla stvorili su scenarist Alfredo Castelli i crtač Giancarlo Alessandrini.  

ubcfumetti.com

4. Dylan Dog

Bivši alkoholičar i policajac, trenutni privatni istražitelj natprirodnih pojava i zakleti neprijatelj Doktora Xabarasa, Algernona Mabusa i Smrti. On je istražitelj noćnih mora, i ne može izbrojati zombije, vukodlake i druge prikaze koje je sredio. Njegov vjerni drug, također legenda Groucho,napisan je po uzoru na poznatog komičara Groucha Marxa dok je crtač Angelo Strano samog Dylana nacrtao prema liku britanskog glumca Ruperta Everetta.

3. Tex Willer

Tex Willer je sam Divlji Zapad. Istovremeno rendžer i poglavica indijanskog plemena Navajo. On je surov ali pravedan, pije čisti viski, a dok jaše rezervatom o pasu mu se njiše Colt. Indijansko ime mu je Noćni Orao, a poglavica je postao oženivši indijansku princezu. U mladosti je sudjelovao  u građanskom ratu i to na strani Sjevera, iako je rođen u Texasu. Vjerni pratitelj mu je Kit Carson, a tvorci ovog dvojca su Aurelio Gallopini i Gialuigi Bonelli.

stripovi.com

2. Zagor

Duboko u močvari Darkwooda, među stablima i lijanama, živi duh sa sjekirom zaštitnik slabih i branitelj mira – Zagor. Njegov je otac kao američki vojni časnik počinio masakr nad indijancima, a Zagorovu majku ubio je poglavica Salomon Kinski. Nakon što je osvetio roditelje, Zagor se posvetio čuvanju mira između bijelaca i indijanaca i to uz pomoć svog pratitelja Don Chica. Tvorac ovog junaka, pravog imena Patrick Wildling, je Sergio Bonelli.

netsrbija.net

1. Corto Maltese

Corto je tajanstveni malteški kapetan, sin britanskog časnika i ciganke. Neustrašiv, kapetan Maltese sam bira svoju sudbinu, što je simbolizira ožiljak na njegovu dlanu, koji je dobio kao dijete kada je shvatio da ima kratku liniju života pa ju je odlučio sam produžiti. Svoje pustolovine proživio je u prvoj polovici dvadesetog stoljeća te je tako sudjelovao u Rusko-japanskom ratu, Oktobarskoj revoluciji, Španjolskom građanskom i Prvom svjetskom ratu. Otac Corta je Hugo Pratt, a ono što ovog junaka stavlja na pijedestal među strip herojima je to što je kroz pustolovinu uspio progovoriti o užasu ratova i sukoba ideologija dvadesetog vijeka.

01men.com