Pretraga

U lošem društvu lako nas je naći: Hrvati među najvećim internetskim piratima na svijetu

A- A+

Kada se formiraju ljestivce najrazvijenijih, najsigurnijih, najtolerantnijih europskih zemalja, teško će se tamo zateći i Hrvatska. Međutim, kada su u pitanju stopa nezaposlenosti mladih, odnos javnog duga i proračuna pa evo i internetsko piratstvo, ne iznenadi nas da smo u vrhu. Prema istraživanju organizacije MUSO, koja se između ostaloga bavi zaštitom autorskih prava na internetu, Europa ima ogromnu stopu piratstva pa su svih deset najgorih zemalja svijeta u tom pogledu, na našem kontinentu. Hrvatska je četvrta zemlja s najvećom stopom piratstva po broju korisnika interneta.

Foto: The Pirate Bay

Očito je da se kod nas intelektualna svojina, ne gleda kao na materijalno dobro pa se lakše upustiti u krađu muzičke kompilacije na mreži, nego li namirnica u dućanu mješovite robe. Bilo kako bilo, piratstvo će se teško iskorijeniti, između ostaloga i radi toga, što iza njega stoji licmjerje institucija i društva, koji takve radnje načelno osuđuju, ali se i sami njima služe.

Izdvojeni članak

Ovo je najstariji torrent na The Pirate Bayu

Ukupno se najviše sadržaja piratizira u SAD-u, a po prosjeku korisnika neta

Kada je riječ o ukupnoj količini materijala koji se ilegalno koristi i preuzima, svjetsku ljestvicu predvodi SAD. No, oni imaju i najviše korisnika pa podak ne začuđuje.

Ako stopu piratstva gledamo po broju korisnika interneta, onda SAD nema toliki problem s piratstvom jer svega 5% korisnika piratizira sadržaje. S druge strane, 22.70% Hrvata koji koriste internet koriste i piratske sadržaje, prenosi hcl.hr

Inače te je podatke za TorrentFreak otkrila organizacija MUSO na temelju istraživanja prometa 14.000 najvećih piratskih destinacija tijekom prošle godine.

Iz podataka dakle proizlazi da svaki četvrti ili peti korisnik interneta u Hrvatskoj nešto piratizira, dok u SAD-u to radi svaki 20. 

Izdvojeni članak

[FRESH VIDEO] Dubioza kolektiv objavila sjajan novi spot za svoj zarazni hit

Svih deset najgorih država su u Europi

Zanimljivo, ali simptomatično je da su svih deset najgorih piratskih zemalja smještene u Europi, a daleko najviše pirata na svijetu ima Latvija. Gotovo svaki drugi (46.33%) korisnik interneta u ovoj pribaltičkoj zemlji ilegalno skida sadržaje s neta.

Zemlje koje su po stopi piratstva tu negdje s nama su Litva (24.54%), koja je ispred nas, te Španjolska (22.19%) i Grčka (21.87) koje su po iza nas.

Od zemalja iz okruženja blizu su nam Srbi sa stopom piratstva 21.31%.

Da zakonske odredbe imaju jasnog utjecaja na piratstvo pokazuje Njemačka u kojoj samo 1.71% internetske populacije koristi piratske sadržaje. Naime, ilegalno skidanje običnog filma u Njemačkoj vas može koštati i 20 puta više nego da ste ga legalno kupili, piše hcl.hr.

Ljestvica deset zemalja s najvećim stopama piratstva po broju korisnika interneta:

1. Latvija (46.33%)

2. Bugarska (27.43%)

3. Litva (24.54%)

4. Hrvatska (22.70%)

5. Španjolska (22.19%)

6. Grčka (21.87%)

7. Srbija (21.31%)

8. Irska (19.84%)

9. Rumunjska (19.07%)

10. Švedska (18.38%)