Pretraga

Misterij razriješen: Treba li kečap držati u frižideru ili ne

Prije nekoliko dana se na društvenim mrežama u Velikoj Britaniji ponovno zapodijenula žestoka rasprava o tome treba li nakon otvaranja omiljeni paradajz sos – kečap držati u frižideru ili ne.

foto: srednja.hr

Povod raspravi bila je okolnost da je tamošnji lanac trgovina prehrambenim proizvodima Asda, razmjestila dio kečapa na police dućana, dok je dio njih smjestila u hladnjake.      

Otkrivamo misterij ‘Majburgera’ iz menze na zagrebačkoj Ekonomiji

Premda to ljubitelji kečapa nisu znali, Asda je namjerno razmjestila kečape i na police i u hladnjake londonskih dućana, kako bi vidjeli što preferiraju kupci.

Pokazalo se da su rezultati tijesni odnosno da prema njihovom istraživanju
53% kupaca radije kupuje kečap iz frižidera, a njih 47% onaj sobne
temperature s polica.

Britanski tabloid Daily Mail, u kontekstu teme stoga prenosi riječi mikrobiologa Petera Barratta, a koje je ovaj izrekao još prije dvije godine. Naime, Barratt je tada istaknuo kako su se sastojci kečapa izmijenili odnosno da je ovaj proizvod od rajčice prije sadržavao više soli koja se ponašala kao konzervans, što znači da je i nakon otvaranja bez problema mogao stajati na sobnoj temperaturi.

Pudingove kronike: Spavaš li mirno Vindijo Varaždin?

Današnji recepti za kečap sadrže puno manje soli te će se stoga puno brže pokvariti kad jednom zrak uđe u bocu.

– Prije deset godina nitko nije držao kečap u frižideru, ali tad je sadržavao puno više soli. Posljednjih godina proizvođači hrane smanjili su tu količinu prirodnog konzervansa zbog povezanosti s visokim krvnim tlakom. Smanjili su i udio natrijevog benzoata (E211) zbog povezanosti s hiperaktivnošću kod djece. Vinski ocat i rajčica u kečapu daju mu visoku razinu kiselosti što usporava razvoj bakterija. Međutim, premda se kečap može sigurno čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko tjedana, najbolje je držati ga u frižideru i pojesti u okviru perioda naznačenog na boci, pojašnjava podrobno Barrett.

Držanje kečapa na sobnoj temperaturi, ipak nije dobra ideja/ foto: srednja.hr

Kao što vidite, kod nas je u redakciji portala, kečap do sada čuvan na sobnoj temperaturi. No, nakon izrečene ‘presude’ da ga nakon otvaranja ipak treba držati u hladnjaku, radije ćemo se i držati tih uputa.

Misterij razriješen: Treba li kečap držati u frižideru ili ne
Share via
Copy link
Powered by Social Snap