Pretraga

[VIDEO] Maturantica Laura na prosvjedu očitala bukvicu političarima: ‘Što ste učinili?’

A- A+

U gradovima diljem Hrvatske tisuće učenika pridružilo se svojim vršnjacima u globalnom prosvjedu za klimu, School Strike 4 Climate. Bojkotiraju nastavu jer žele pokazati da nema smisla učiti ako neće biti budućnosti u kojoj će to znanje moći koristiti. Oni su, kažu, posljednja generacija koja može učiniti nešto po pitanju klimatskih promjena i za spas Zemlje. Oko 1.500 učenika okupilo se u Zagrebu, gdje je prosvjed inicirala maturantica Laura Skala. S pozornice na Markovu trgu prozvala je političare zbog izostanka djelovanja po pitanju klimatskih promjena.

Laura Skala|Screenshot: Srednja.hr, YouTube

Upečatljive poruke koje ukazuju na to da je ‘pet do dvanaest’ za poduzimanje koraka u borbi protiv klimatskih promjena danas su odaslali učenici diljem Lijepe naše. Na tisuće njih izašlo je na ulice Belog Manastira, Osijeka, Pule, Varaždina, Splita, Križevaca te Zagreba, sve kako bi vladajuće upozorili na to da ne žele ostati bez svoje budućnosti.

Izdvojeni članak

UŽIVO: Na prosvjedu za klimu učenici okupirali Markov trg u Zagrebu!

Na prosvjedu u Zagrebu okupilo se oko 1.500 školaraca, a čitav događaj inicirala je maturantica Privatne klasične gimnazije, Laura Skala. Pred okupljenima je ispred Sabora održala govor u kojemu upozorava političare da reagiraju. Prozvala ih je i zbog izostanka djelovanja po pitanju za učenike krucijalnog problema – ugrožene budućnosti.

– Dobar dan, ja sam Laura Skala. Hvala vam svima što ste se okupili u ovako velikom broju. Trebamo promjenu i trebamo ju sad. Imali smo vremena na bacanje, ali sada trebamo reagirati. Nemamo više vremena, idućih 11 godina nam je presudno i trebamo glas svake osobe kako bismo mogli osigurati sigurnu budućnost. Odgađali smo predugo i sada imamo globalnu krizu koja nam svima treba biti prioritet. Političari, obraćam se vama! Što ste učinili? Jeste li zabranili jednokratnu plastiku? Jeste li uložili išta u solarnu energiju ili energiju vjetra? Jeste li uveli reformu o klimatskim promjenama? Niste, niste ništa napravili. Ili ćete reagirati ili ćete ignorirati. Mi, mi ćemo reagirati, kazala je Laura pred otprilike 2.000 okupljenih prosvjednika.

Čitav govor maturantice Laure možete pogledati u videu u nastavku.