Pretraga

Vrijeme je darivanja, a nemate para? Donosimo najbolje i najjeftinije ideje za poklone

A- A+

Možda i najteži dio prijateljstva, jest onaj kada je vrijeme za darivanje. Moglo bi se reći da je to svojevrstan test prijateljstva: tko koga bolje poznaje, tko će više usrećiti drugu osobu? Naravno, svi to uvijek pretvore u natjecanje, ali kako i ne bismo…

Foto: pixabay

Šalu na stranu, pokloni su super stvar – osim onda kada ne znate što biste kupili drugoj osobi. Onda se radi o najgoroj stvari na svijetu. Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da doslovno dvadeset minuta prije dogovora, očajnički tumarate po dućanima u nadi da ćete naići na savršen poklon. I naravno, nemate ni približno ideju o tome što je taj savršeni poklon.

Druga zanimljiva situacija je kada točno znate što želite pokloniti drugoj osobi, no jednostavno ne možete to pronaći. Nađete nešto slično, ali znate koliko je dobra originalna ideja i provedete više vremena živcirajući se oko toga što nije savršeno, negoli oko samog poklona. Druga osoba naravno bude oduševljena i s ovom nesavršenom verzijom.

Darivanje je zeznuta stvar, pogotovo kada ste učenik ili student i raspolažete s 0 kn. Na svu sreću, svi imamo razumijevanja jedni za druge, pa onda više cijenimo DIY projekte, negoli skupe stvari. Ali naravno, ako postoji netko tko nam želi pokloniti nešto baš skupo, slobodno… Nećemo se buniti.

Mada je istina da bismo se vjerojatno bunili, zato što većina nas ima jednu malu stvar zvanu savjest, pa ne možemo dopustiti darivanje koje je van bilo čijih mogućnosti, koliko god bismo voljeli da nas to ne ograničava.

Izdvojeni članak

Poklon kakav se ne pamti: Bivša učenica gimnazije sadašnjima donira stipendije od 15.000 kuna

U svakom slučaju, ideja nije da filozofiramo o tome što koliko su pokloni fora ili ne, već da vam damo par ideja pomoću kojih ćete, ako ste sada zapeli, uspjeti oduševiti drugu osobu, a da ne posegnete za dobrim starim trikom i donesete hrpu hrane.

Pa krenimo s idejama!

CD

Djeluje bez veze ideja, ali nije. Možda danas rijetko tko sluša CD-e, ali to je zato što ih nitko više ne kupuje, niti ‘prži’, što je prije bila navika. Nažalost, CD-i su poprilično skupi (osim ako ih ulovite na sniženju) pa vam to možda nije najjeftinija opcija, ali uvijek možete sam ‘spržiti’ CD.

Nećemo se praviti fini, svi znamo da skidate ilegalno glazbu i slušate ju na mobitelima, pa onda nije niti toliki problem kupiti još jedan prazan CD i napraviti kompilaciju koja će oduševiti drugu osobu. Možete otići korak dalje i isprintati neku sliku za cover albuma. Moja osobna preporuka je neka ekstremno glupa slika povezana s pjesmama, a ne original.

Fotografije

Dobar stari trik – isprintajte vaše omiljene selfije, ili samo fotografije koje volite, i uokvirite ih. Prije je to bilo nešto što se radilo pod normalno i donekle ‘basic’, neinovativan poklon, no u današnje digitalno vrijeme, rijetko tko ima isprintane fotografije. Jedino što imamo su stare fotografije koje su naši roditelji još razvijali, a mi sve uspomene čuvamo na mobitelima i kompjuterima.

Fizička slika je ipak nešto posebno, a danas je to poklon kojeg se rijetko tko sjeti. Nekada se radilo o skupljoj ideji, no danas možete isprintati slike gotovo pa bilo gdje, prebaciti ih direktno s mobitela. Cijela stvar je dosta jeftina, ovisno o tome koliko fotografija planirate isprintati.

Interna fora

Najbolji pokloni su oni koji su ruganje na nečiji račun. Pogotovo ako se ne radi toliko o zlonamjernom ruganju, već fori koja je ustvari ‘ruganje’ na vaše cijelo prijateljstvo. Svi imaju tako neku internu foru, no problem je u tome kako to sprovesti u djelo, kako materijalizirati foru.

Nekad ćete uspjeti pronaći gotov proizvod u dućanu, ali u većini slučajeva, morat ćete se samostalno potruditi oko poklona. Nemojte se bojati zaroniti u svijet DIY projekata, čak i ako niste toliko spretni s rukama. U najgorem slučaju, možete nekoga zamoliti za pomoć, mada je bolje ako se sami potrudite. Poanta nije da izgleda kao da je profesionalac napravio stvar, već da bude originalno i iskreno!

Izlazak

Najljepša stvar koju možete nekome pokloniti jest uspomena, sjećanje koje će zauvijek ostati s njima. Izlazak ne mora biti noćni izlazak, već šetnja po glavnom trgu jednu sunčanu subotu, odlazak u park s biciklom ili rolama, odlazak do menze na specijalnu večeru…

Ne morate puno potrošiti da biste se dobro zabavili, a ponekad ne morate skoro pa ništa! Samo smislite neku stvar koju ćete raditi, koja će taj izlazak učiniti drugačijim od ostalih. Jedna od ideja bi bila, ako imate gitaru i znate ju svirati, da organizirate druženje u parku uz gitaru. Sigurno ćete biti hit u cijelom parku, ne samo u društvu!