Pretraga

Zagrebačka škola izradila slikovnicu za slijepe: Ravnateljica nam je ispričala sve o tome

A- A+

Slikovnica za slijepe naziva ‘Čarobni ormar’ novi je projekt kojim su izrazito sretni u zagrebačkoj Školi za modu i dizajn. Autorice djela su Andreja Jureković Perković i Marija Kasum. Taktilna knjiga promovira i strukovna zanimanja ove škole, a sve je financiralo Ministarstvo kulture. Promociju knjige održavaju 14. ožujka u podne u Booksi.

U zagrebačkoj Školi za modu i dizajn vlada veliko veselje uoči predstavljanja njihovog uratka ovog četvrtka, 14. ožujka u podne u Booksi. Za slijepu i slabovidnu djecu pripremili su taktilnu slikovnicu ‘Čarobni ormar’, nastalu u okviru projekta ‘Čarobnjak krojač’. Financijsku podršku im je pružilo Ministarstvo kulture i medija preko programa koji potiče razvoj publike u kulturi. Slikovnica je pisana u rimi, a osim taktilnih elemenata, sama priča je napisana na Brailleovom pismu, pismu za osobe koje vide, a dostupan je i audio zapis putem QR koda.  Za slikovnicu su zaslužni autorica teksta Andreja Jureković Perković, dok je autorica koncepta ove slikovnice Marija Kasum.

‘Ušli smo u novi svijet’

Ravnateljica Škole za modu i dizajn, Maja Dadić Žeravica, istaknula je za srednja.hr dvostruku vrijednost ovog djela. Dok je za djecu pripremljena priča u kojoj je dosta toga prepušteno mašti, Dadić Žeravica ističe i da sama knjiga kroz priču o ormaru promovira smjerove u njenoj školi. Riječ je zanimanjima dizajnera odjeće, modnog tehničara, galanterista i krojača. Prisjetila se da se ideja za ovaj projekt prvi put javila u glavi njihove školske knjižničarke, Ksenije Banović.

– Objeručke sam to prihvatila jer mi je osobni i cilj mojih kolega, promovirati struku. Činilo mi se zgodnim da uz pomoć naše struke možemo razviti taktilne slikovnice. Prošli smo proces od godinu dana jer smo se trebali educirati i ući u svijet slijepih i slabovidnih proći niz edukacija senzibilizirati sebe i učenike i razumjeti ono što je nekome hendikep može biti i ‘supermoć’, navela je Dadić Žeravica.

Izdvojeni članak
modni studio Škola za modu i dizajn Zagreb

Stari prostor škola pretvorila u moderan studio: Učenici sada mogu snimati svoje editorijale

Nakon ideje 2022. godine i dobivanja sredstva 2023. godine, školu je čekao dugi put. Prolazili su edukacije, upoznali dječju spisateljicu Mirjanu Mrkelu koja je oslijepila u 40. godini i na druge načine se pripremali za rad koji će se predstaviti ovih dana. Kako je ravnateljica ocijenila, riječ je o vrlo zahtjevnom i ogromnom timskom radu gdje je za uspjeh bila bitna sinergija. Kroz priču o materijalu i odjeći, ušli su ući u skroz novi svijet.

– Kad smo dobili sredstva, sve je počelo s edukacijom edukacijskih rehabilitatorica Tatjane Šupe i Javorke Milković iz Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida u OŠ Pećine u Rijeci. Tamo smo s povezima na očima pokušavali iz svakodnevnih situacija shvatiti kako izgleda svijet slijepih i slabovidnih. Educirali smo se o različitim vrstama taktilnih slikovnica: tvrdih, robusnih, mekanih i drvenih. S učenicima smo posjetili i Tifološki muzej knjižnice za slijepe i slabovidne, Centar za obrazovanje Vinko Bek. Imali smo i radionicu za slikovnicu spisateljice i nakladnice Ane Đokić, pobrojala nam je Dadić Žeravica sve aktivnosti koje je njena škola prošla.

Samo tri primjerka

Trenutno su izrađena samo tri primjerka  ‘Čarobnog ormara’, a škola već ima planove za svaki od njih. Jedan će pokloniti Hrvatskoj knjižnici za slijepe i slabovidne, jedna Centru Vino Bek, a treći primjerak će zadržati za sebe. Svakako planiraju i dalje raditi, ali u kojem intenzitetu i kako, trenutno nisu sigurni. No, zbog toga se i vesele promociji u Booksi.

– Dopuštamo da nas sutrašnja promocija odvede korak dalje. Za početak ćemo prijaviti naše slikovnice na natjecanje inovativnosti, a postoji i natjecanje koje se tiče baš slikovnica. Svakako će se priča dalje nadograđivati, zaključila je Dadić Žeravica.