Pretraga

Bivši dekan Geodezije neće iz zatvora tako brzo, ministar financija o novoj aferi: ‘Ništa nije moglo biti plaćeno iz Fonda’

A- A+

Zbog malverzacija u trošenju javnog novca i lažiranja putnih naloga na Geodetskom fakultetu početkom studenog u velikoj je akciji uhićeno 29 osoba. Među njima su i donedavni dekan Almin Đapo te profesor Boško Pribičević. Prvotno im je određen jednomjesečni istražni zatvor no u zatvoru bi mogli ostati i dulje, zbog opasnosti da ponove kazneno djelo. Ministar financija Marko Primorac komentirao je i aferu u koju je uključeno Ministarstvo kulture, kazavši da oko šest milijuna kuna koji su išli Geodetskom nije moglo doći iz Fondova EU, iako to kažu službeni državni dokumenti.

Marko Pimorac

Marko Pimorac | screenshot: YouTube

Nakon što je Ured europskog javnog tužitelja naložio uhićenje 29 osoba povezanih s malverzacijama na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, za bivšeg dekana Almina Đapu i profesora Boška Pribičevića određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Dekan i profesor ostaju u zatvoru i nakon ispitivanja svjedoka

No, kako doznaje Jutarnji.hr, dvojac će ostati u zatvoru i nakon što Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) ispita svjedoke na koje su oni potencijalno mogli utjecati.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda, doznao je Jutarnji.hr, usvojilo je žalbu EPPO te je osnovu za njihovo pritvaranje, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, proširilo i na osnovu prema kojoj postoji opasnost da bi oni izlaskom iz pritvora mogli ponoviti kazneno djelo.

Čitava afera dobila je novu dimenziju nakon što se ispostavilo da je Geodetskom ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodijelila 19 milijuna kuna. Osim što je dio poslova bio preplaćen, u izvršenju državnog proračuna za 2021. nešto više od šest milijuna kuna knjižena su kao sredstva koja su potekla iz europskih fondova. U polugodišnjem izvješću je stajalo da je riječ o nacionalnim sredstvima.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Uhićeni duo s Geodetskog imao je još jedan plan kako do javnog novca: Išao bi u njihovu tvrtku

Primorac o sredstvima koje je dodjeljivalo Ministarstvo kulture: ‘Ništa nije moglo biti plaćeno iz Fonda’

Ministar financija Marko Primorac komentirao je čitav slučaj, kazavši da se Fond solidarnosti iskorištava tako da se sredstva ‘praktički refundiraju’.

– Ništa nije moglo biti plaćeno iz Fonda. Sve što se plaća, plaća se iz nacionalnih izvora pa se ex post traži refundacija prihvatljivih troškova iz Fonda solidarnosti. Ono što vam mogu reći jest da je ovaj konkretan trošak plaćen nacionalnim sredstvima i po onome što ja znam nije tražena refundacija iz Fonda niti je što refundirano, kazao je Primorac na konferenciji za medije.

Pretpostavio je da su sredstva tako knjižena jer su djelatnici Ministarstva kulture ‘mislili da će to biti prihvatljiv trošak u Fondu pa prikazali kao da će biti refundirano’.

– Ali, to nikada nije refundirano niti je plaćeno. Što se događalo, to će vam razjasniti, mislim da je ministrica već odgovarala na pitanja, naveo je Primorac.

Dodaje da je analitika njegovog resornog ministarstva pokazala da je riječ isključivo o nacionalnim sredstvima. Na pitanje novinarke znači li to da za svaku stavku u izvršenju proračuna za koju piše da je financirana iz Fonda – ne mora značiti da uistinu jest financirana iz Fonda.

– Ako nije refundirano znači da nije Fond, to je sve što vam mogu reći. Mogu reći, ja inicijalno ni tu informaciju nisam znao, ali smo gledali zbog interesa medija. Mogu sa sigurnošću reći da je stavka plaćena iz nacionalnih sredstava. Što se u međuvremenu događalo ne mogu odgovarati niti ima smisla da tako odgovaram za svaku stavku iz proračuna, rekao je Primorac.

Konferenciju za medije poslušajte u nastavku: