Pretraga

Želite novu boju kose? Postoji nekoliko trikova kako odrediti idealnu za sebe

A- A+

Možda i najveća promjena koju netko može napraviti jest promjena boje kose. Već u srednjoj školi većina počinje eksperimentirati s raznim bojama, u potrazi za onom idealnom. Nekima njihova prirodna boja zaista najbolje pristaje, no mnogima promjena zaista napravi veliku razliku!

foto: Pexels; Chermiti Mohamed

Kod pronalaska idealne boje, nije u pitanju samo ono što vama dobro stoji, već je bitno da odaberete ono što vas raduje. Ako baš želite imati plavu kosu, a cijeli život ste smeđi – moguće je. Sve što je potrebno jest pronaći idealnu nijansu. I naravno, pripazite da ne idete u neke velike ekstreme. Idealno bi bilo kada ne biste išli dvije nijanse tamnije, ali ni dvije nijanse svjetlije od vaše prirodne boje.

No, danas živimo u vremenima kada svatko nosi ono što želi, pa nije strano ni vidjeti nekoga s ‘ne-prirodnim’ bojama. Zelena, ružičasta ili narančasta su ovih dana posebno česta pojava, ali i dijelom zbog dobrih perika. Uvijek je dobra ideja probati boju prije nego što se odlučite na trajnu promjenu, a to možete provjeriti i s perikom, ili nekim od online alata koje možete pronaći ovdje.

U svakom slučaju, postoji jedna bitna stvar koju morate napraviti kada je u pitanju odabir boje kose, ali i općenito nešto što će vam pomoći u odabiru šminke, odjeće i nakita. Morate odrediti koje su ‘vaše’ boje, odnosno podtonovi boje kože. Dobar orijentir vam može biti i da pogledate koje boje inače nosite, u čemu se osjećate najbolje. Malo detaljniji vodič donosimo u nastavku!

Izdvojeni članak

Znate li da postoji dosta dobar vodič kojim ćete doći do svoje idealne frizure? Evo ga u kratkim crtama

Toplo ili hladno?

Za početak, morat ćete pogledati u svoje vene na rukama. Ovaj prvi korak je potreban kako biste mogli vidjeti pripadate li onim s hladnim ili toplim tonovima. Upravo je ovaj korak najbitniji kako biste mogli pronaći svoju idealnu boju. Vjerojatno se sada pitate zašto – jednostavno je. Nije dovoljno shvatiti želite li biti smeđi ili plavi, zato što možete oboje. Bitnije je shvatiti odgovara li vam više smeđa s toplim tonovima ili ona s hladnima, kao i s bilo kojom bojom.

Sve što trebate napraviti jest pogledati u vene na rukama i vidjeti koje su one boje. Ako imate plave ili ljubičaste, onda će trebati hladni tonovi. Ako imate zelene ili maslinasto zelene, topli tonovi će biti vaši. Postoje i oni koji su neutralni – oni s plavim ili zelenim venama. Ipak, i u tim slučajevima, vjerojatno ćete naginjati jednoj od dvije opcije.

Kako biste shvatili kojoj opciji naginjete, trebat će vam test s nakitom. Nosite li inače nakit srebrne ili zlatne boje? Isprobajte i pogledajte što vam bolje stoji i dobit ćete svoj odgovor. Srebrni nakit će biti za one s hladnim tonovima, a zlatni za one s toplima. Ako vam oboje pristaje, vodite se jednostavno onime u čemu se bolje osjećate.

Boja lica je važna

Dobar pokazatelj vam može biti i boja lica. Ako ste više žuti, riječ je o toploj boji. Oni s roskastim tonovima su hladni, a ako imate kombinaciju – ponovno ste na neutralnoj strani. Također, ako lako ljeti dobijete boju, imate tople tonove, a u suprotnom slučaju hladne. Sada kada ste ovo saznali, možete birati dalje omiljenu boju.

Onima s toplim tonovima će pristajati boje pune crvenih, narančastih i žutih tonova, a onima s hladnima će biti bolje pepeljaste boje, pune plavih i hladnih tonova. Kada su u pitanju crvene boje, vrlo je jednostavno – onima s toplim tonovima će pristajati skoro sve nijanse, a oni s hladnim tonovima će uzeti više ‘ljubičaste’ boje.

Svi koji imaju neutralne tonove mogu nositi sve boje, imajući na umu da će ono što nose više dovesti do izražaja jednu boju. Ako ste jako neodlučni, možete igrati na sigurno i pomiješati sve – pramenovi i balayage su odlični za te svrhe. Uvijek možete i utjecati na situaciju s odabirom šminke; od pudera, pa do boje sjenila. Ukratko, što god da trenutno želite napraviti sa svojom kosom – možete!

Ako i dalje niste sigurni u to gdje se nalazite na spektru, pogledajte video s detaljnim objašnjenjima, ali i dijelom u kojem možete provjeriti koliko ‘dobro oko’ imate za tu procjenu.