Pretraga

Znamo na kojem se faksu najviše uči: Iz NSK otkrili koja je knjiga bila najkorištenija u 2018.

A- A+

Da se većinom čita ono što se čitati mora, najbolje pokazuje podatak prema kojemu su u Knjižnicama grada Zagreba u 2018. najposuđivanije knjige bile – lektire. Već nekoliko godina zaredom, pa tako i 2018., u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici najposuđivaniji je jedan udžbenik kojeg koriste studenti medicine.

Screenshot: YouTube; srednja.hr

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu jedno je od važnijih mjesta za studente jer ukupno broji oko tri milijuna svezaka, što znači da gotovo svu literaturu iz svih područja studija studenti mogu pronaći baš ondje.

NSK je ujedno i mjesto na kojemu studenti uče za ispite i pišu akademske radove, budući da se izvan Knjižnice posuđuje tek otprilike petina građe.

Najposuđivaniji je udžbenik medicinara

Ako je suditi prema statističkim podacima za 2018. godinu koje nam je dostavio NSK, najmarljiviji su bili studenti medicine. Naime, najkorištenija knjiga u NSK bila je ‘Medicinska fiziologija’ autora Arthura C. Guytona. Ta knjiga inače je glavno štivo na obaveznom kolegiju Fiziologija II. godine Medicinskog fakulteta, a čitav kolegij studentima donosi čak 21 ECTS.

Na popisu deset najkorištenijih knjiga u NSK (što uključuje posudbu i korištenje u čitaonicama), nalaze se uglavnom strani autori, a osim medicine naslovi obuhvaćaju i područje ekonomije te kemije.

Izdvojeni članak

Čita se uglavnom ono što se mora: Među deset najposuđivanijih knjiga u 2018. dominiraju lektire

1. ‘Medicinska fiziologija’ – Guyton, Arthur C.
2. ‘Combating money laundering and the financing of terrorism’ – The World Bank
3. ‘Atlas anatomije čovjeka’ – Sobotta
4. ‘Opća i anorganska kemija’ – Filipović, Ivan
5. ‘Biokemija’ – Berg, Jeremy Mark
6. ‘Patofiziologija’ – Gamulin, Stjepan
7. ‘Stanica’ – Cooper, Geoffrey M.
8. ‘Osnove histologije’ – Junqueira, Luis Carlos
9. ‘Organska kemija’ – Wade, L. G
10. ‘Temeljna i klinička farmakologija’ – Medicinska naklada

Znatno se povećao broj članova u odnosu na 2017.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Na tribini o lektirama saznali smo kako napisati esej na maturi iz Hrvatskog, ali i zašto je važno čitati

Uz podatke o najkorištenijim knjigama u NSK, od knjižnice smo zatražili i druge statističke podatke, poput onoga o broju članova. Tako je u 2018. u ovu knjižnicu bilo učlanjeno 15.056 korisnika, što je značajno više u odnosu na godinu prije. U 2017. NSK je imala 10.845 upisanih članova.

Kako nam kažu iz NSK, zabilježeno je u prošloj godini 169.059 posjeta Knjižnici te ukupno 68.471 korištenja fizičkih jedinica.

Od većih novosti koje je Knjižnica uvela u prošloj kalendarskoj godini za studente je svakako najznačajnija ona da je u NSK konačno otvorena menza. Nalazi se na petom katu, a uz X-icu studenti koji ondje žele objedovati moraju posjedovati i člansku iskaznicu NSK. Menza ima oko 100 sjedećih mjesta i vanjsku terasu, a kako ona izgleda pogledajte u našoj fotogaleriji.