Pretraga

Znate li što je BookTok? Saznajte sve o ovom trendu koji vlada TikTokom

A- A+

Već dugo vremena čitanje više nije toliko u trendu. Nije praktično, oduzima puno vremena i potrebno je puno strpljenja da biste došli do nekakvog smisla. Puno je lakše skrolati po društvenim mrežama unedogled. No, sad se tu nalaze nekakve knjige?

tiktok

Foto: Unsplash

Kako piše BBC, čitanje je ponovno u trendu. Dobro, možda još uvijek najveći hit na svijetu, no čini da bi uskoro mogao postati. Sve što završi na TikToku na kraju i postane najveći trend na svijetu, pa bi to mogao biti i slučaj s čitanjem, odnosno knjigama.

Nakon što su se pojavio trend ‘recenziranja’ knjiga na TikToku, odnosno komentiranje omiljenih knjiga, došlo je do rasta prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Izdavači kažu da su u pitanju rekordne razine. Tvrde da su čak četiri od pet najprodavanijih knjiga za mlade odrasle u 2021. godini bile na toj listi upravo zbog BookToka. Između ostalog i romani They Both Die at the End i We Were Liars (Lažljivci).

– Zanimljivo je to da je mnogo različitih knjižara govorilo o činjenici da im dolazi puno mladih ljudi, tražeći knjige koje su čuli na TikToku. To utječe na broj prodanih knjiga, ali se mijenja i oblik onoga što se prodaje. Tijekom razdoblja pandemije vidjeli smo kako ljudi sve više kupuju knjige koje su objavljene prije nekoliko godina, u prošlosti, rekao je Stephen Lotinga, izvršni direktor Udruge izdavača (Publishers Association).

Izdvojeni članak

Izašla je besplatna aplikacija za učenike koji imaju teškoća s čitanjem i one koji vole slušati knjige

Odličan primjer toga su dvije već spomenute knjige – They Both Die at the End (Adam Silvera) je izdana 2017. godine, a bila je najprodavanija knjiga za mlade odrasle u 2021. godini. Lažljivci (E. Lockhart) je bila treća najprodavanija, a prvo izdanje je doživjela 2014. godine. Knjiga je u 2021. godini kupljena četiri puta više negoli u prijašnjih sedam godina, ukupno. Na listi top 50 najprodavanijih su se našli i još neki slični, ‘stariji’ naslovi.

– Sam broj prodaja u toj godini, potaknut trendovima na TikToku itekako premašuje broj svih prodaja tih naslova otkako su izdani, rekla je Emilie Marneur iz izdavačke kuće Bonnier.

Objasnila je kako se knjiga Lažljivci našla u središtu pažnje zbog vrlo dramatičnog kraja, koji ‘odgovara’ trenutnom trendu. Čitaju se knjige koje će vas rastužiti ili imaju vrlo neočekivan kraj. Istaknula je i kako su ovo zaista odlične brojke, s obzirom na to da su knjižare bile zatvorene prva tri mjeseca godine zbog lockdowna.

Bez obzira na sve to, kupovina printanih izdanja je porasla za 5%, dok je broj preuzetih audio knjiga porastao za čak 14%. Ipak, digitalna prodaja u izdavaštvu za potrošače pala je za 1%.