Pretraga

Od danas možete vidjeti koju je prosječnu ocjenu na maturi ostvarila vaša škola na obveznim predmetima

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je najnoviji “nastavak” Školskog e-Rudnika koji, između ostalog, omogućuje usporedbu podataka o uspjehu učenika gimnazijskih programa na državnoj maturi s uspjehom u srednjoj školi uzevši u obzir i ulazne kompetencije učenika pri upisu u srednju školu. U tom sustavu mogu se naći podaci za svaku pojedinu gimnaziju u Hrvatskoj od 2013. do 2018. Podaci s posljednje državne mature još nisu dostupni jer ih NCVVO nije upisao u sustav e-matice.

foto|srednja.hr

Blaženka Divjak u MZO je danas predstavila analizu rezultata državne mature za sve gimnazije u Hrvatskoj od 2013. do 2018. godine. Naglasila je da se ne radi o rangiranju škola, već davanju punih informacija o tome kakve su bile ulazne ocjene učenika (osmi razred), ocjene u četvrtom srednje te rezultatima mature (samo iz obveznih predmeta) i kako se te stvari mijenjaju.

Kako provjeriti rezultate škole

Tako na trećoj stranici sustava Školski e-Rudnik možete odabrati svoju školu te će vam se prikazati  podaci o broju učenika koji je pristupio maturi (možete odabrati da vam se prikazuju rezultati za posebno A ili B razinu ili zajednički podaci), prosječnoj ocjeni koju je učenik ostvario na svakom obveznom predmetu (Engleski, Hrvatski i Matematika). U grafu koji se prikazuje s desne strane i vizualno je vidljivo kakva su odstupanja u podacima.

Primjerice, ovako izgledaju rezultati zagrebačke XV. Gimnazije (MIOC) kada se promatraju isključivo učenici koji su pisali A razinu mature iz obveznih predmeta i to 2017./2018. godine:

Screenshot: podaci za XV. Gimnaziju (matura 2017./2018., učenici koji su pisali A razinu)

Cilj je analiza podataka kao podloga za informirano donošenje odluka o sustavu državne mature, razvoju vrednovanja i ocjenjivanja u školama.

– Odluke u obrazovanju moramo donositi temeljem analize podataka i prvi put imamo priliku maturu koristiti ne samo kao instrument upisa u visoko obrazovanje, nego i kao alat za unaprjeđenje kvalitete škola, rekla je ministrica Divjak.

Najveća odstupanja u Matematici – učenici u školi imaju puno bolje ocjene, nego na maturi

Izdvojeni članak
učenik

Kako to? Lani gotovo polovica učenika prošla s pet, a rezultati mature bili su najlošiji u povijesti

Naglasila je da se pokazuje da su učenici prirodoslovnih gimnazija najbolji na maturi ne samo u matematici, nego na svim obveznim predmetima, te da je razbijen mit da su oni fah idioti i da znaju samo matematiku.

Najveća odstupanja pokazuju se na Matematici, ali ima ih i na maturi iz Hrvatskog gdje su ocjene u školi iz ova dva predmeta bolje nego na maturi. Što se Engleskog tiče, ocjene u školi dobro su usklađene s ocjenama učenika na maturi. Naravno, neke škole pokazuju drugačije podatke. Primjerice, XV. Gimnazija u Zagrebu (MIOC) ima gotovo jednake rezultate učenika u matematici u školi kao i na maturi (što je vidljivo iz gornje fotografije).

S ovim sustavom, matura će  dati povratnu informaciju školi pa će koristiti i ravnateljima, nastavnicima, učenicima, roditeljima, znanstvenicima i mnogim drugima te će, rekla je Divjak, maturu moći koristiti i za unaprjeđenje kvalitete škole.

Zašto nema podataka s posljednje mature?

Podataka s posljednje državne mature nema. Do sada su u e-matici podaci upisivani za mjesec do dva nakon mature.

– Po prvi puta ove godine, iz meni potpuno nerazumljivih razloga, ravnateljica NCVVO-a odlučila je da ne upisuju još uvijek podatke za prošlogodišnju maturu u e-maticu. Naravno mi inzistiramo na tome jer to tako ne može biti. E-matica je službena matica i moraju biti upisani podaci za prošlu godinu jer se ništa u međuvremenu vezano uz pravilnike ili zakone vezano uz to nije promijenilo. Ovo je važna povratna informacija školama za unaprjeđenje načina rada, rekla je ministrica Divjak na predstavljanju sustava.

NCVVO-u poslali smo upit o tome, ali do pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Od danas možete vidjeti koju je prosječnu ocjenu na maturi ostvarila vaša škola na obveznim predmetima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap